V Hamburku bylo otevřeno mezinárodní muzeum mořeplavby

Vložil
ČTK
25.06.2008 23:00
Německo

Hamburk

Hamburk - V severoněmeckém přístavním městě Hamburku bylo dnes otevřeno Mezinárodní muzeum mořeplavby. Je umístěno v bývalém přístavním skladišti a na 16.000 metrů čtverečních plochy, rozdělené do devíti podlaží, přibližuje nejen dějiny mořeplavby a objevů, ale i různé ságy a pověsti o  kapitánech, námořnících a životu na lodích. Muzeum pro veřejnost slavnostně otevřel německý prezident Horst Köhler.
    Jádro exponátů tvoří největší světová sbírka lodních modelů, námořnických přístrojů, map, uniforem a obrazů s  lodní tematikou, pocházející z osobní sbírky bývalého šéfa nakladatelství Springer Petera Tamma. Ten předal sbírku soukromému muzeu, pro které se město Hamburk zavázalo poskytnout a sanovat cihlovou budovu přístavního skladu v  novogotickém stylu z roku 1878. Její rekonstrukce stála 30 milionů eur (asi 723 milionů Kč).
    "Dějiny mořeplavby ukazují, že vize jsou nezbytným předpokladem k objevení něčeho nového," prohlásil při slavnostním otevření muzea prezident Köhler. "Úkolem muzea je udělat dějiny sdělitelnými, a nadchnout tak příští generace pro mořeplavbu," dodal.
    Každé podlaží muzea je věnováno jednomu tématu, od objevitelských plaveb po piráty. Lodní modely poskytují přehled o stavbách lodí od řeckých triér přes vikinské drakary, hanzovní kogy po nejmodernější kontejnerové lodě. Historické kompasy a zrcátkové sextanty ukazují, jak se dřív námořníci na pláních oceánů orientovali i bez radaru a GPS, které používají dnes.
    Ke kuriozitám mezi exponáty patří takzvaný monoxyl, tedy člun vytesaný po pravěkém způsobu z jednoho kmene, nebo šestimetrový model luxusní lodi Queen Mary II sestavený z kostek lega. Expozici doplňuje promítání úryvků z filmů Moby Dick, Ostrov pokladů nebo Ponorka.
0 komentářů
přidat komentář