Starý Plzenec opravil rotundu, asi nejstarší v Česku

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
25.06.2008 16:00
Starý Plzenec

Starý Plzenec (Plzeňsko) - Celkové rozsáhlé rekonstrukce se po více než 30 letech dočkala románská rotunda svatého Petra a Pavla ve Starém Plzenci u Plzně. Národní kulturní památka, která vznikla ve slovanském hradišti nad řekou Úslavou zřejmě v druhé polovině 10. století, je podle některých pramenů nejstarší dochovanou církevní stavbou v republice, řekl dnes ČTK starosta Plzence Zdeněk Matas.
    Opravy přišly na zhruba 1,7 milionu korun. Přispěl na ně milionem korun Plzeňský kraj, půl milionem Plzeň a zhruba stejnou měrou i Starý Plzenec. Za zbylé peníze chce radnice nechat upravit historické návrší, okolí rotundy a přístupovou stezku, měly by se také opravit pozůstatky základů dvou nedalekých kostelů. Časem plánuje podle peněz zmírnit strmou přístupovou cestu a zřídit na ní vyhlídková a odpočinková místa, například v malých altáncích. Rotunda by také měla, podobně jako další staroplzenecká dominanta, hrad Radyně, dostat noční osvětlení.
    Při několikaměsíční rekonstrukci se rotunda dočkala kompletní opravy střechy - celkové výměny poškozené břidlicové krytiny, opravy krovu a obnovy bednění v  celé ploše střech. Rotunda má také opravené vstupní dveře a nový pozlacený vrcholový takzvaný sekyrkový slovanský kříž. Opravilo se poškozené spárování zdiva a obvodový okapový chodník. Úprav se dočkal také interiér.
    Přestože stavba přežila staletí, její vzhled se při postupných opravách měnil. "My přesně ani nevíme, jak rotunda v době svého vzniku vypadala," poznamenal Matas.
    Pochází patrně z druhé poloviny 10. století, kdy bylo opevněné hradiště živým centrem ještě před vznikem Plzně. Stavba ale postupně chátrala, až se někdy zřejmě v 15. století zřítila a zbyly z ní základy a zdi apsidy. Majitelé ji pak opravili v původním tvaru v druhé polovině 16. století, zhruba o dvě století později se nad ní vznášela hrozba likvidace. Byla zařazena na seznam církevních objektů určených k demolici. Od tohoto osudu jí zřejmě zachránilo, že byla ještě v první polovině 19. století používána jako skladiště střelného prachu potřebného při stavbě silnice.
    Město rotundu koupilo v  roce 1920, o několik později se dočkala první opravy, celková rekonstrukce pak byla v polovině 70. let minulého století.
    Tehdy dostala rotunda do oken pevnostní sklo, na podlaze se objevily kopie původních dlaždic s Neronem a gryfy, pseudokazetový strop, nové dveře pobité měděným plechem a renesanční oltářní stůl. Od roku 1975 se zde žádné větší opravy nedělaly.
0 komentářů
přidat komentář

Související články