Nedostatek pracovníků je hrozbou pro globální stavebnictví

Vložil
ČTK
25.06.2008 15:55
Praha

Praha - Nedostatek pracovníků ohrožuje české i světové stavebnictví, omezuje jeho růst a zvyšuje náklady. Stavbaři globálně nejvíce postrádají stavební a projektové manažery, řemeslníky, specialisty a smluvní manažery. V Česku i ve světě problém firmy řeší především získáváním chybějících pracovníků v zahraničí. Vyplývá to z celosvětové studie o stavebním průmyslu, jejíž výsledky dnes ČTK poskytla poradenská společnost KPMG.
    Jednoznačně největší nouze je v globálním stavebnictví o stavební a projektové manažery, postrádá je až 74 procent oslovených firem. Řemeslníků, specialistů a smluvních manažerů má nedostatek shodně 34 procent společností, na 30 procent z nich marně shání inženýry. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš již dříve řekl, že tuzemskému stavebnictví se nedostává minimálně kolem 5000 lidí.
    Nedostatek zaměstnanců bude mít podle účastníků průzkumu velký dopad na jejich podnikání. Téměř polovina z nich si myslí, že to omezí jejich růst, 21 procent respondentů očekává v této souvislosti zvýšení rizika, 19 procent zvýšení nákladů.
    Na 77 procent oslovených firem připustilo, že zaměstnává pracovníky ze zahraničí. V Česku nyní SPS vybírá personální agentury, které by českým stavbařům měly dovézt zaměstnance ze zemí, jako je například Vietnam a Čína.
    Na 84 procent respondentů v průzkumu se domnívá, že ve stavebním průmyslu se dostatečně neřeší vleklé problémy s nedostatkem znalostí, zkušeností a dovedností. Kolem 66 procent firem je však zároveň přesvědčeno, že při řešení problému postupují správně. "Je překvapivé, že jednotlivé společnosti v průzkumu jsou přesvědčeny, že činí dostatek kroků, ale odvětví jako takové trpí nedostatkem kvalitních lidí," uvedl partner společnosti KPMG ČR Andreas Höfinghoff.
    Odpovědi KPMG shromáždila prostřednictvím osobních pohovorů s generálními řediteli a nejvyššími manažery předních světových stavebních dodavatelských společností v první polovině letošního roku.
0 komentářů
přidat komentář