V Moskvě a Dubaji by měly stát mrakodrapy s rotujícími podlažími

Vložil
ČTK
25.06.2008 13:35
USA

New York

New York - Když architekt David Fisher spatřil z přítelova apartmá velkolepý výhled na Manhattan, přišel s nápadem, jak vytěžit z dobré polohy co nejvíce - a vymyslel rotující budovu. Teď Fisher doufá, že se mu do konce roku 2010 podaří v Moskvě a Dubaji postavit takzvané dynamické věže - prefabrikované, sluncem a větrem poháněné mrakodrapy, jejichž tvar se bude neustále měnit, tak jak budou jednotlivá poschodí rotovat kolem středové osy.
    Projektanti 70patrové budovy pro Moskvu už dostali zelenou a 80patrový mrakodrap v Dubaji čeká na souhlas, píše agentura Reuters. Místo jednoho otáčejícího se podlaží, které už má několik budov po celém světě, budou ve Fisherových věžácích rotovat všechna. Architekt sídlící ve Florencii a původem z  Izraele, který dosud žádný mrakodrap nepostavil, se dal slyšet, že by rád vybudoval i třetí dynamickou výškovou budovu v New Yorku. Zatím prý ale nemá konkrétní plán takového projektu.
    "Říkám tomu výstavba stroje k životu," řekl na newyorské tiskové konferenci.
    Výstavby moskevské rotující věže se ujala ruská developerská firma Mirax Group, zatímco plánovaný dubajský mrakodrap si vzala na starost Fisherova společnost Rotating Tower Technology Company.
    Kromě plaveckých bazénů a zahrad budou mít budovy také zdviže pro automobily, aby je jejich majitelé mohli parkovat přímo před svým apartmány. Má se za to, že věže si pomocí solárních panelů a větrných turbín, instalovaných horizontálně mezi patry, samy vyrobí dostatek elektřiny pro vlastní potřebu i  pro další domy v blízkém okolí.
    Lidé, kteří budou vlastnit celé patro, budou moci pouhým hlasem kontrolovat rotaci, přičemž budou mít možnost volit rychlost otáčení od jedné do tří hodin pro otočku o 360 stupňů.
    Technickým poradcem Fisherova projektu je Leslie Robertson, který byl konstrukčním inženýrem newyorského Světového obchodního centra, jež 11. září 2001 padlo za oběť teroristickému útoku.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Otočné domy,
Lukáš Beran
26.06.08 02:44
Lukásovi
Mirko Baum
03.07.08 08:57
zobrazit všechny komentáře

Související články