Klub za starou Prahu ocenil kancelářský dům v Lanškrouně

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
24.06.2008 22:25
Praha

Praha - Cenu Klubu za starou Prahu za novou stavbu v  historickém prostředí pro rok 2008 získal kancelářský dům na náměstí v  Lanškrouně, dílo architektů Přemysla Kokeše a Mikuláše Medlíka. Ocenění bylo dnes slavnostně předáno v Praze.
    Historik moderní architektury a předseda poroty Rostislav Švácha uvedl, že vítěznou stavbu navrhl architekt přímo z Lanškrouna. Vzdor tomu, že jde o venkovské prostředí, které není žádným důležitým centrem současné české architektury, se tam snaží prosazovat kvalitní moderní projekty.
    "Úkol, tedy přímo na náměstí postavit kancelářský dům, ho myslím, trošku omezoval v rozletu. Šlo mu o doplnění kvalitní fronty historického náměstí města, založeného už ve středověku. Výsledkem je moderní projev, mísící se se smyslem pro tradici," řekl Švácha ČTK. Pojetí vítězného projektu charakterizoval jako "dům s okny".
    "Kráčí v tradici takových strohých, napůl moderních a napůl klasicizujících domů. Proporčně i měřítkem tento dům na náměstí zapadá ideálně, dotváří ho a svým způsobem obohacuje," dodal předseda poroty.
    Klub tak již popáté ocenil novostavbu, která podle jeho členů nenarušuje historické prostředí, vyniká hodnotnou architekturou a kultivuje své okolí. V nominacích na tuto cenu se ocitlo šest dalších projektů.
    Konkrétně Kaple sv. Antonína v Černé u Měřína architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře, můstek přes Ohři s vyhlídkovou věží v Chebu Davida Vávry, dostavba Arcidiecézního muzea v Olomouci podle návrhu Petra Hájka, Tomáše Hradečného a Jana Šépky, rezidence Kollárova 14 v Praze - Karlíně (architekti Jaroslav Šafer a Oldřich Hájek), hotel Metropol na Národní třídě v  Praze (Marek Chalupa, Štěpán Chalupa, Tomáš Havlíček, Martin Rusina) a polyfunkční dům v Uherském Hradišti, který vznikl podle návrhu Svatopluka Sládečka.
    "Už samotná nominace těchto projektů je velkým úspěchem," poznamenal Švácha.
    Přestože Klub za starou Prahu s mnohaletou historií vystupuje převážně na obranu historických staveb a městského prostředí, tvrdí jeho členové, že současná architektura do historického prostředí rozhodně patří. Soutěží chce přispívat k dialogu mezi památkáři a moderními architekty. V  minulých čtyřech ročnících dostaly cenu rodinný dům v Praze - Hlubočepích, projekt Portheimka Center za dostavbu fary v Praze 5, dostavba zámku v Praze - Komořanech a klášter Matky Boží s kostelem Panny Marie, který vznikl přestavbou barokního dvora v Novém Dvoře u Dobré Vody na Karlovarsku.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Měřítko
Vích
25.06.08 09:30
strecha
hetzer
25.06.08 10:03
ocenění za starou Prahu
JL
25.06.08 11:38
4 vich, hetzer, jl a noname
tomas stary
25.06.08 04:52
zobrazit všechny komentáře

Související články