Liberecká univerzita chce z evrop. fondů získat 3 mld. Kč

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
20.06.2008 13:50
Liberec

Liberec - Výstavbu tří nových budov s laboratořemi, univerzitní knihovnou nebo aulou pro 500 lidí připravuje Technická univerzita v Liberci. Pedagogická fakulta, která vyučuje v několika částečně nevyhovujících budovách, potřebuje nové prostory, technicky zaměřeným fakultám zase chybějí laboratoře. To vše by měl záměr za více než tři miliardy korun vyřešit. Univerzita chce jeho realizaci financovat s pomocí operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. ČTK to dnes řekl prorektor univerzity Zdeněk Kůs.

    Nová výstavba je soustředěna do blízkosti Studentského náměstí v areálu univerzity. Budovy by měly vyrůst na nevyužívaných pozemcích nebo nahradí nevyhovující budovy. "Jako první by se měla začít stavět takzvaná budova L," řekl Kůs. Výstavba sedmipodlažního objektu špičkových laboratoří pro technické obory přijde včetně vybavení podle odhadů na 1,2 až 1,5 miliardy korun. "Pokud uspějeme s žádostí o dotace, mohla by výstavba začít už ve druhé polovině příštího roku," dodal prorektor.
    K budově laboratoří přibudou postupně další dva objekty G a E2. Do prvního z nich by se měla přestěhovat hlavně pedagogická fakulta, která dnes působí v několika budovách. "V objektu budou také podzemní garáže a hlavně aula, která zatím univerzitě chybí," řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. Na místě současných zastaralých laboratoří pak vznikne multifunkční objekt E2, v němž by měla být i nová moderní univerzitní knihovna, která zatím v univerzitním areálu chybí. Sídlí totiž v budově H v centru Liberce nedaleko Krajské vědecké knihovny.
    Cílem nové výstavby je podle Kůse zlepšit podmínky pro studium a také pro výzkum, který by měl zajistit financování provozu nových budov. Univerzita také získá prostor k dalšímu rozvoji a umožní jí to přijmout více studentů. V operačním programu Věda a výzkum pro inovace má být pro podobné účely do roku 2013 k dispozici zhruba 2,07 miliardy eur (asi 52 mld. Kč) "Pokud univerzita uspěje, měla by dotace plně pokrýt náklady na realizaci staveb," dodal prorektor. Záměr je největší investiční akcí v padesátileté historii školy.
    Novou výstavbu v areálu liberecké univerzity odstartovala před několika lety přestavba menzy, později na ni navázala výstavba nové budovy rektorátu a informačního centra za 195 milionů korun. Modernizací v současné době prochází také areál vysokoškolských kolejí. Akci za 280 milionů korun financuje ministerstvo školství v rámci přípravy lyžařského mistrovství, které se má v Liberci uskutečnit v příštím roce. Koleje poskytnou ubytování jeho účastníkům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články