AP: Staré čtvrti Pekingu ustupují olympijské výstavbě

Vložil
ČTK
20.06.2008 11:20
Liberec

Peking - Až letos v srpnu maratonští běžci proběhnou starou pekingskou čtvrtí Tchien-men, budou průčelí obchodů z šedých cihel s červenými a zlatými prohnutými okraji střech jen vypadat jako tradiční čínská architektura. Dvou a třípatrové komerční budovy, které tu vyrůstají, budou hostit známé značky od Prady po Starbucks. Z úzkých uliček ve východní části čtvrti už bylo vystěhováno více než 10.000 rodin z patrových domečků s vnitřním dvorkem, které jsou symbolem starého Pekingu. Musely ustoupit dražším rezidencím, luxusním restauracím a hotelu, napsala agentura AP.

    Projekt přestavby, který pokrývá oblast zhruba o délce sedmnácti a šířce šesti domovních bloků, přinese zásadní změny do čtvrti ležící v blízkosti starého Císařského města a náměstí Tchien-an-men a datující se 400 let zpátky do období dynastie Ming. Čtvrť dostala své jméno podle majestátní brány, která byla kdysi vstupem do města.
    "Já ctím heslo, že starý Peking není jen pro Číňany, ale pro všechny lidi světa," říká padesátiletý Čao Keng-ťün, jehož rodina byla v rámci projektu přestavby vystěhována z domku, v němž žila pět generací. "Ale oni ho chtějí zdemolovat a postavit tam falešné domy, když už všichni obyčejní lidé odešli."
    Takhle se to ale stát nemělo. Peking poplašený ničením staré části města slíbil v roce 2002, že ochrání 25 historických oblastí včetně části čtvrti Tchien-men. Ve stejném roce slíbila vláda v pekingském olympijském akčním plánu, že bude "věnovat speciální pozornost" zachování budov v těchto oblastech. Ale ničení přesto pokračovalo - a v některých případech se dokonce ještě zrychlilo - v rámci realitního boomu, který město přetváří. Převážily zájmy developerů a místní správy, která kontroluje vydávání stavebních povolení a profituje z nich. A v neposlední řadě tento trend přiživila i samotná čínská vláda, která se pustila do předolympijské přestavby Pekingu za 40 miliard dolarů.
    V současnosti už zbývá jen asi tisícovka slavných pekingských uliček s uzavřenými komplexy přízemních domků za vysokými zdmi, které jsou tu známy jako chu-tchung, zatímco v roce 1950 jich bylo kolem tří tisíc. Tchien-men býval v dobách císařství oblastí kypící životem s nevěstinci, opiovými doupaty a obchody nabízejícími léky, kaligrafii a hedvábí. Stály tu také jediné chu-tchungy ve městě s prohýbanými střechami.
    Pětapadesátiletá Sun Jün-jü, která bydlela ve čtvrti Tchien-men, vzpomíná, jak si jako malá hrávala u zdí starého města a s kamarádkami ze školy se koupala v říčce, která se klikatila mezi uličkami. Městské zdi byly zničeny koncem 50. let minulého století v rámci industrializace města. A teď musela svůj dům opustit i paní Sun. Vystěhovali ji policisté, kteří také naložili a odvezli pryč její nábytek. Její bývalý domek se krčí napůl zdemolovaný za drátěným plotem, zdobený kamenný vchod zabedněný a tradiční střešní tašky pobořené. "Pokud se staráte o svůj dům a předáváte ho z generace na generaci, chráníte tím kulturu," říká paní Sun. "Tohle jsme učili své děti, ale věci se vyvinuly jinak."
    Sie Čchen-šeng, čestný předseda vládního Sdružení na ochranu čínských památek (CCRA), projekt hájí a zdůrazňuje, že se především podařilo přesvědčit oficiální činitele, aby upustili od původního plánu dát čtvrti moderní vzhled. Namísto toho se přestavba drží původního stylu. Plány navíc počítají se zachováním jedenácti historických budov, ale není jasné, které to budou. Mnohé z tradičních patrových domků už byly zevnitř doslova vykuchány - některé čeká přestavba včetně vybavení moderními koupelnami. Jiné budou strženy úplně a na jejich místě vyrostou nové budovy s tradičními prvky. Ochránci historických památek soudí, že tímhle způsobem se čtvrť "sterilizuje" a přichází o svůj ráz.
    "Místní správa vzala nejužší možnou interpretaci dohody o ochraně historických čtvrtí z roku 2002, vybrala pro ochranu jen několik míst a zbytek uvolnila pro developerské projekty," říká Che Šu-čung, zakladatel skupiny Pekingské středisko ochrany kulturního dědictví (BCHPC). "Spousta oficiálních činitelů jednoduše na ochranu starého Pekingu nevěří. Nechápou to, mají pocit, že je zaostalý, nedostatečně rozvinutý."
    Hlavní nákupní ulice čtvrti Tchien-men, kterou budou probíhat olympijští maratonci, se mění v 845 metrů dlouhou pěší zónu se zářícími zlatými pouličními lampami ve tvaru ptačích klecí. Do obchodů na ní se nastěhuje dvacítka zahraničních značek - mimo jiné Rolex, Prada, Starbucks, Nike, Adidas či Apple, hlásí čínské sdělovací prostředky. Vrátit se sem bude moci také třináct podniků, které v této oblasti působily po staletí. Bude mezi nimi slavná restaurace, obchod s hedvábným oblečením a také muslimská prodejna potravin, která připravovala jídlo v 18. století pro císaře z dynastie Čching.
    Vláda říká, že původní obyvatelé čtvrti tu mohou zůstat, pokud zaplatí náklady na přestavbu jejich domu. Ale tahle nabídka zazněla až na konci loňského roku, tedy v době, kdy se mnozí z obyvatel už odstěhovali. Ti, kdo byli vystěhováni, dostali 8020 jüanů (asi 15.600 korun) za čtvereční metr obytné plochy - což je asi pětina toho, co si budou developeři počítat za prodej starých domů přestavěných v novém stylu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
To je tragédie,
21.06.08 09:22
zobrazit všechny komentáře