Praha vydala vyhlášku, aby platil zjednodušený územní plán

Vložil
ČTK
20.06.2008 10:20
Praha

Praha - Pražští zastupitelé teprve dnes schválili vyhlášku, kterou se zjednodušil územní plán hlavního města. Podle dokumentu jsou přitom vydávána schválení k výstavbě různých budov již několik let. Pokud by dnes zastupitelstvo s návrhem předpisu nesouhlasilo, byla by všechna územní rozhodnutí vydávaná podle zjednodušeného územního plánu neplatná, řekl ČTK radní Martin Langmajer (ODS).

    Územní plán určuje, jak mohou být využity jednotlivé plochy. V původním bylo na osm desítek možností využití a město se již před čtyřmi lety rozhodlo, že jejich počet sníží. Sice se to stalo, ovšem vyhláška k tomu vydána nebyla. Podle Langmajera příslušný návrh nezpracovali úředníci útvaru rozvoje města.
    Magistrát pak debatoval s pracovníky ministerstva vnitra a ministerstva pro místní rozvoj o tom, jak problém vyřešit. Pokud by nebyla vyhláška vydána, nebylo by platné například územní rozhodnutí na výstavbu vnitřního automobilového okruhu mezi Špejcharem a Pelc-Tyrolkou s tunely pod Stromovkou a pod Letnou za 26 miliard korun. V ohrožení by byly i stavby řady soukromých investorů. "Myslím, že všichni chápeme důležitost tohoto rozhodnutí," uvedl při jednání zastupitelstva Langmajer.
    Proti návrhu vystoupila zastupitelka Zuzana Drhová (Strana zelených). Podle ní by totiž v případě neschválení bodu neplatila také změna územního plánu, která umožňuje výstavbu nové letové dráhy na letišti v Praze - Ruzyni. Změnu zastupitelé schválili v září 2006.
    Dráha by měla být hotova koncem roku 2013, náklady na její výstavbu se odhadují až na 30 miliard korun. Zaplatí ji zřejmě soukromý investor v rámci spolupráce veřejného a soukromého sektoru, takzvaného projektu PPP. Tento způsob financování doporučuje ministerstvu dopravy studie, kterou pro úřad zpracovalo PPP Centrum České republiky.
0 komentářů
přidat komentář