Za zbourání části Hladové zdi v Praze padnou pokuty

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
05.12.2005 21:00
Praha

PRAHA - Za zboření části historické Hladové zdi v Praze padnou pokuty. Památkáři z magistrátu zjistili, že soukromý investor, který blízko staví hotel, boural více, než měl povoleno. Navíc nesplnil další podmínky. Ve správním řízení mu od památkářů hrozí až půlmilionový postih, řekl dnes ČTK ředitel památkového a kulturního odboru magistrátu Jan Kněžínek.

O bourání zdi se už v pátek zmínil ministr kultury Vítězslav Jandák, když odvolal ředitele všech pracovišť Národního památkového ústavu. Památkáři tehdy o boření nevěděli.
Dnes Kněžínek uvedl, že už před deseti lety souhlasil tehdejší státní památkový ústav s "nezbytnou" demolicí části historické hradby kvůli výstavbě hotelu. Magistrátní památkový odbor pak vydal stejné stanovisko.
Povoleno bylo zbourání asi čtyř metrů zdi, nyní je zbořeno deset metrů památky, řekl Kněžínek. Investor porušil i podmínku, že všechny kroky předem projedná se státním památkovým ústavem a památkovým odborem magistrátu, upozornil ředitel.
Památkáři zahájí s firmou řízení, pokuta bude na horní hranici, pokračoval Kněžínek. Postih podle něho vyměří i stavební úřad, který už všechny stavební práce zastavil.
S investorem, který prý přestavuje na hotel tamní chátrající budovy, jsou podle ředitele i další problémy. Už dříve se podle něho zjistilo třeba to, že zboural krovy, které měl opravit. "Jsou tam staré polorozpadlé domy, ovšem mají svou hodnotu," Kněžínek. Správní řízení už bylo zahájeno, dodal.
Hladová zeď, která navázala na opevnění Hradčan, pochází ze 60. let 14. století. Šestimetrová hradba vedla od Strahovského kláštera ke kostelu svatého Vavřince na Petříně a jeho svahu k Vltavě. Probourávala se už v minulosti. Třeba před více než 70 lety byla prolomena kvůli prodloužení petřínské lanové dráhy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Mostecký efekt
milannový
05.12.05 11:11
zobrazit všechny komentáře