Ve Španělsku začala světová výstava Expo 2008 o vodě

Vložil
ČTK
14.06.2008 22:45
Praha


Zaragoza (Španělsko) - Ve španělském městě Zaragoza se dnes otevřela pro veřejnost světová výstava Expo 2008, jejímž hlavním tématem je stav a vliv vodních zdrojů ve světě. Česko mezi 105 účastnickými státy není. Slavnostního zahájení v  pátek večer se zúčastnil španělský král Juan Carlos I. s rodinou a řada dalších osobností.
    Problémy kolem vody spojuje Madrid s udržitelným rozvojem světa. "Věřím, že naděje na novou vizi pro vodu, o které Expo v Zaragoze pojednává, je jednou z největších potřeb světa," prohlásil při slavnostním zahájení španělský premiér José Luis Zapatero. S dalšími 5000 hosty poté zhlédl velkolepé představení s ohňostroji a obřími loutkami.
    Pozvaných 2000 odborníků se v příštích týdnech zapojí do organizovaných debat k problémům, návrhům a možným řešením souvisejícím s problematikou vody na Zemi, a to například ve vztahu ke klimatickým změnám, ke zdravotnictví, ke geopolitice či ke školství. Výsledky debat budou 11. září vyhodnoceny a představeny světové veřejnosti v podobě takzvané Zaragozské charty.
    Expozice zaujímá plochu 25 hektarů na březích řeky Ebro, kde země, regiony a organizace postavily 140 pavilonů. Bylo zde například vybudováno údajně největší akvárium v Evropě a 76 metrů vysoká vodní věž.
    Kromě slavnostních národních dnů účastnických zemí pořadatelé slibují na 5000 různých představení včetně koncertu amerického písničkáře Boba Dylana 23. června. Očekává se, že do ukončení akce 14. září dorazí kolem 6,5 milionu návštěvníků, z nich asi 15 procent ze zahraničí. Vstup na den stojí 35 eur (847 korun).
0 komentářů
přidat komentář