Právo: Soud uložil majiteli peněžitý trest za poškození památky

Vložil
ČTK
13.06.2008 15:50
Praha

Praha - Soud uložil peněžitý trest 900.000 korun majiteli dvou památkově chráněných domů v Rytířské ulici v centru Prahy, které byly při stavebních pracích nevratně poškozeny. Podle památkářů jde vůbec o první takový trest za znehodnocení chráněného objektu. Jednatel italských firem Cesare Belliti už sankci zaplatil, informovalo dnešní Právo.

    Společnosti začaly Wimerův palác a Hrobčických palác opravovat přes několika lety bez povolení. "Památka je znehodnocená a nevratně poškozená bouráním dvou nosných obvodových gotických zdí a dvou barokních zdí. Přitom objekty jsou zapsány v ústředním seznamu kulturních památek UNESCO," citovalo Právo z rozsudku.
    Trestní oznámení podal kvůli poškození památky magistrát, památkový ústav i Klub Za starou Prahu. Soudní rozhodnutí je podle památkářů průlomem. "Kam moje paměť sahá, o ničem podobném nevím. Je to první takový rozsudek. A pokuta je několikanásobně vyšší, než bychom mohli udělit my," řekl Právu ředitel magistrátního odboru kultury a památkové péče Jan Kněžínek.
    Podle předsedkyně klubu Kateřiny Bečkové se škoda nedá nahradit penězi, rozsudek by ale mohl být varováním pro ostatní investory. Podobný názor zastává i hlavní konzervátor Národního památkového ústavu Josef Štulc. "Je to dobrá zpráva. Ukazuje se, že porušování památkového zákona je konečně chápáno jako porušování zákona," citoval deník Štulce. "Vidím v tom významný precedens do budoucna," dodal památkář.
    Pokud by jednatel firem pokutu nezaplatil, hrozil by mu půlroční trest vězení.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
trestné ničení památek
hoja
13.06.08 09:45
pamatkove restrikce
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
14.06.08 07:36
Sankce
Aleš
16.06.08 07:46
to Aleš
Věra
16.06.08 10:12
zobrazit všechny komentáře