Na Pankráci možná vyroste další výšková budova

Zdroj
Tereza Měrtlová, Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
12.06.2008 18:50
Praha

Praha - Na pražské Pankráci bude v budoucnu možná stát další výšková budova. Investor chce na pankrácké pláni postavit administrativní centrum, podle občanského sdružení Arnika by měla být budova vysoká téměř 80 metrů. Národní památkový ústav (NPÚ) označil stavbu za vyloučenou, pražští památkáři zatím stanovisko nevydali.

    Zatím není jasné, kolik má plánovaná budova stát nebo kdy by se mohlo začít stavět. "Kromě architektonického návrhu a pár konzultací s úřady nic jiného neproběhlo," řekl dnes ČTK Antonis Timiopulos z akciové společnosti Pankrác. Timiopulos ale potvrdil, že objekt s názvem Ledová věž by v budoucnu na Pankráci stát mohl, pokud se společnosti podaří dokončit územní řízení. To ale podle něj není v dohlednu. Aktuálně se na magistrátu kolem stavby jednání nevedou, společnost žádost o stanovisko magistrátních památkářů stáhla.
    Návrh na Ledovou věž vyšel z architektonické soutěže, kterou zadal investor. Navrhl ji ateliér Kaama. Podle webových stránek architektů by budova mohla mít 18 podlaží.
    Pražští památkáři už jej jednou projednávali. "Expertní sbor se k poslednímu návrhu vyjádřil kladně," řekl dnes ČTK ředitel odboru pražských památkářů Jan Kněžínek. Původně prý byl problém ve výšce projektu, nakonec podle něj má být budova nižší. "Mně osobně se návrh líbí," dodal Kněžínek. Z dubnové zprávy expertní skupiny také vyplývá, že navržená věž nekonkuruje svou výškou mnohapatrovým stavbám, které ovládají panorama pankrácké pláně, ale "stává se vhodným výškovým doplňkem".
    Opačný názor zastávají občanská sdružení. Ta bojují také proti stavbám společnosti ECM, která plánuje na Pankráci postavit výškový dům s luxusními byty a hotel. Projekt City Epoque čeká na územní rozhodnutí a stavební povolení od stavebního úřadu Prahy 4.
    "Hrozí, že zástavba horizontu města dalšími vysokými budovami zničí unikátní ráz Prahy," uvedlo dnes v tiskové zprávě sdružení Arnika. Občanská iniciativa Pankráce upozorňuje, že území má vyčerpanou dopravní kapacitu, denně by díky novým budovám mělo plání projet 70.000 automobilů. "Místní uliční síť již další objemy dopravy nezvládne," stojí v prohlášení pankrácké iniciativy.
    Projekt společnosti ECM zahrnuje výstavbu devíti budov. V roce 2004 byl zkolaudován pětipodlažní administrativní objekt City Point a City Empiria (bývalý Motokov), o tři roky později City Tower (bývalá budova Československého rozhlasu). V objektu City Epoque by měly být luxusní byty a hotel, v City Deco a City Element kanceláře.
    Kvůli chystané výstavbě výškových budov na Pankráci vyjádřilo před rokem "vážné znepokojení" UNESCO. Krátce potom ministerstvo kultury uzavřelo správní řízení ohledně mrakodrapů a potvrdilo rozhodnutí magistrátu, který budovy povolil. Pankrácká pláň je v ochranném pásmu památkové rezervace. Vyškrtnutí Prahy ze seznamu dědictví lidstva ale zřejmě aktuálně nehrozí.
    Novou metodiku pro výstavbu výškových budov v Praze má také magistrát. Má zamezit dohadům, kde výškové budovy stát mohou, a kde ne. Pro posouzení stavby bude rozhodující pohled ze zhruba 25 míst Prahy, ohled se bude brát také na celý reliéf metropole.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
doprava
Vích
12.06.08 10:26
Zase ta Praha
dohy
13.06.08 07:52
Metodika
13.06.08 10:14
zobrazit všechny komentáře

Související články