MfD: Českokrumlovské otáčivé hlediště dostane peníze z EU

Vložil
ČTK
12.06.2008 13:10
Český Krumlov

Český Krumlov - Díky penězům z fondů Evropské unie pošle ministerstvo kultury desítky milionů korun na českokrumlovské otáčivé hlediště. Peníze do Krumlova zamíří na založení centra exteriérového divadla. Zatím není rozhodující, zda v zámecké zahradě zůstane dosavadní konstrukce, k níž mají výhrady památkáři a UNESCO, a nebo na stejném místě či před zahradou vyroste nové hlediště. Píše o tom dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes.

    Stát má totiž z fondů EU získat 250 milionů eur na podporu české kultury v letech 2007-2013. V každém z krajů přispějí na dva projekty. Na jihu Čech dostane dotaci jindřichohradecké Národní muzeum fotografie a v Českém Krumlově dílny historických řemesel v klášteře minoritů a točna. "Ty peníze chceme rozdělit rovnoměrně. Vzhledem k charakteru památky si Krumlov ten projekt zaslouží," řekl listu mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.
    Před otáčivým hledištěm hraje Jihočeské divadlo, podle jehož ředitele Jiřího Šestáka spojí projekt jejich aktivity s barokním divadlem a festivalem Miraculum. Patří do něho i přestavba, nebo stěhování točny.
    Památkáři navíc slíbili, že divadlu o rok prodlouží smlouvu o pronájmu zámecké zahrady a Bellarie, takže sezona 2009 je jistá. Mají ovšem podmínku: města Krumlov, Budějovice i divadlo musí dát najevo snahu, jak řešit problém s točnou, která musí ze zahrady zmizet do roku 2016. "Je dohodnuto: ať se točna točí, jsme připraveni smlouvu prodlužovat do roku 2015. Ale ve chvíli, kdy uvidíme, že se to nehýbe dál, ji na další rok nepodepíšeme," cituje Mf Dnes ředitele jihočeských památkářů Petra Pavelce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články