A69 - architekti vystavují v berlínské galerii AEDES

Zdroj
A69 – architekti
Vložil
Tisková zpráva
12.06.2008 10:35
Od 3. června do 1. července 2008 hostí berlínská galerie AEDES přehlídku architektonického ateliéru A69 - architekti, která představí průřez z celé jeho tvorby. Původem chebský, dnes však zejména v Praze působící ateliér tvoří architekti Boris Redčenkov, Prokop Tomášek a Jaroslav Wertig a několik spolupracovníků. Členové A69 - architekti působí na české scéně od roku 1994, za 14 let své existence vytvořili mnoho úspěšných realizací různých funkcí i měřítek. Mezi nejznámější patří Sanatorium Dr. Petáka ve Františkových Lázních, rekonstrukce Anglické ulice tamtéž, novostavba bytových domů Villa Park Strahov v Praze. Ateliér se soustavně zabývá i navrhováním rodinných domů s charakteristickým rukopisem, z nichž především Dům Plot v Chebu, Villa Lea ve Františkových Lázních a Dům EggO v Praze patří mezi nejoceňovanější a nejpublikovanější práce českých architektů doma i v zahraničí. O kvalitě práce ateliéru svědčí i dvojnásobná nominace za ČR na Cenu Miese van den Rohe - Evropskou cenu za architekturu, nebo nominace na nejlepší rodinný dům roku 2007 od prestižního časopisu Wallpaper.
Výstava se však záměrně nesoustředí pouze na prezentaci úspěšných a známých realizací. Členy ateliéru zajímá vlastní přístup k jednotlivým projektům, identifikace východisek a společných postupů vycházejících z jim vlastního konceptu a způsobu přemýšlení o architektuře. Navzdory tomu, že každé zadání představuje svébytnou výzvu, výstava A69 - architekti hledá v různorodých projektech společné kořeny moderního architektonického myšlení. Expozice se zabývá odhalováním určitých "archetypů" a společných znaků v samotné podstatě a základních principech navrhování. Na výstavě budou představeny objekty, které členové A69 - architekti považují z toho hlediska za zásadní. Nejedná se pouze o realizace, ale i o stavby před dokončením, soutěžní návrhy, studie a koncepty.
Z výtvarného hlediska je kladen důraz na prezentaci charakteristického rukopisu ateliéru - na schémata a skici, častokrát v akvarelu nebo jiné, "netechnické" podobě. Umělecká forma zcela záměrně podtrhuje abstraktní rovinu architektonického navrhování, ponechává však prostor i pro prezentaci originálních technických řešení jednotlivých projektů.
K výstavě byl vydán katalog, který lze zakoupit na adrese ateliéru.



A69: Remixy
3. 6. 2008 - 29. 6. 2008, Aedes am Pfefferberg, Christinenstrasse 18 -19, 10119 Berlin
Otevřeno denně kromě pondělka 10.00 - 18.00
www.aedes-arc.de
Koncept + Design: A69 Architects, Prague
Realizace: A69 - architects, Ateliér Galerie 4
Aedes Projectmanagement: Beate Engelhorn, Aedes Berlin
Produkce: Jolana Moravcová, Matej Šišolák
Modely: Martin Péč, Luděk Míšek, David Bürger, Benedikt Tolar, Petr Dvořák
Světla: Martin Rain
Instalace: Showservice Martin Kupčo, Barrisol
Zvuk: Prokop Tomášek, Petr Fink, Václav Hrabák
Grafika: Petr Krejzek, ReDesign
Public Relations: Matej Šišolák
0 komentářů
přidat komentář