Výsledky RIBA International Awards 2008

Zdroj
RIBA
Vložil
Martin Rosa
11.06.2008 13:15
RIBA International Awards je ocenění pro vynikající díla architektů, členů RIBA, které byly realizovány kdekoliv na světe. V letošním roce bylo oceněno pět pozoruhodných staveb. Jedna z oceněných staveb posléze získá Lubetkinovu cenu. Její letošní laureát bude oznámen při slavnosntím udělování RIBA International Awards 27. června.

Akron Art Museum, Ohio, USA

Autor: COOP HIMMELB(L)AU
Bývalá budova Pony Express z roku 1899 byla propojena s novou stavbou proskleným krkem a nad takto vzniklým komplexem byla následně usazena vykonzolovaná struktura. Vznikla tak lokální ikona, vnášející novou identitu do post-industriálního města. Prosklená část je pro Coop Himmelb(l)au oblíbeným motivem, označovaným jimi obvykle jako "krystal". Zde slouží nejen jako propojení, ale i jako shromažďovací prostor pro 1.800 osob. Muzeum je v dnešním kontextu pojato i jako zábavní centrum.
> Více informací

Casa Kike, Cahuita, Kostarika

Autor: Gianni Botsford Architects
Stavba sestává ze dvou mostem vzájemně propojených objemů s prosklenými čelními fasádami. Vznikla drobná stavba, u které se autorům povedlo udržet pozoruhodnou jednoduchost. Dům je postaven na 1,2 m vysokých kůlech, pro které bylo vybráno velmi tvrdé dřevo s takovou hustotou, že neplave na na vodě a je odolné vůči termitům. Samotná nosná struktura tvoří i základ pro knihovnu čítající 17.000 svazků.
V Kostarice je kladen velký důraz na ochranu přírody, což je dotaženo až do takových extrémů, že bez souhlasu státu není možno pokácet ani suchou borovici. Stavba domu tak kvůli potřebným povolením byla velmi komplikovaná a jednou dokonce na tři týdny pozastavena kvůli čekání na 10 metrový stropní trám.
> Více informací


Contemporary Museum, Denver, USA
Autor: Adjaye Associates
Zadáním byl návrh zajímavé muzejní budovy, která bude ohleduplná k životnímu prostředí a jejíž stavba nepřekročí velmi striktní 16,3 mil. USD rozpočet. Autorům se to povedlo a navíc vznikla budova, která se poněkud vymyká současnému trendu v projektování muzeí, které jsou mnohdy lepšími billboardy než galeriemi.
V interiéru i exteriéru budovy je 20.000 m² výstavních ploch určených výhradně dočasným výstavám. Návrh galerie pro dočasné expozice je pro architekta vždy těžkým úkolem, neboť není jasné, co se uvnitř bude vystavovat. Obvykle tak vznikají nudné prostory tvořící neutrální pozadí pro exponáty. Avšak David Adjaye rozehrává černobílé ortogonální prostory s dřevěným obkladem, které zážitek z umění naopak podporují. Interiéry nejsou monotónní a jsou přizpůsobeny různým médiím. Důraz byl kladen i na práci s osvětlením, které má v oblasti, kde se nachází Denver, svůj zvláštní charakter. Na střeše budovy se nachází "Idea Box", ve kterém jsou atrakce, jejichž prostřednictvím se učí vnímat umění děti.
Dvouplášťovou průsvitnou fasádu tvoří skleněné panely, vnější šedé a vnitřní z pískovaného skla, mezi kterými se nachází tepelná polypropylenová izolace.
> Více informací

Gardiner Museum of Ceramic Art, Toronto, Kanada

Autor: Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects
Gardliner je součástí kulturní čtvrti v Torontu. Ta prošla v posledním desetiletí nemalou proměnou. Nedaleko se nachází Royal Ontario Museum rozšířené Danielem Liebeskindem a Královská hudební konzervatoř.
Původní muzeum keramiky bylo postaveno v roce 1983 dle návrhu Keitha Waglanda, jenž počítal s jeho případným rozšířením v budoucnu. Nyní nad ním vzniklo 14.000 m² nových výstavních ploch pro rozměrné exponáty, depozitářů a prostorů pro další aktivity. Stávající budova byla rekonstruována dle aktuálních potřeb muzea, přičemž zásadním krokem bylo odstranění dominantního schodiště ze vstupní haly, což umožnilo celou řadu nových prostorových řešení.
Původní i nová budova byla sjednocena vápancovým obkladem krémové barvy, rozměrnými prosklennými otvory a pilíři z černé žuly.
> Více informací

Nové britské komisařství, Kampala, Uganda

Autor: Cullum & Nightingale Architects
Namísto návrhu pro ambasády typické kompaktní a do sebe uzavřené budovy se autoři inspirovali místní venkovskou architekturou a posléze se snažili o její adaptaci pro sofistikované potřeby ambasády. Budovy obklopují dvůr a uvnitř tvoří zajímavý prostor s betonovými sloupy, které přechází do rozvětvené bílé ocelové konstrukce.
Kvůli bezpečnostním požadavkům bohužel realizovaný návrh ztratil část ze své plánované otevřenosti. Navíc byla oproti původním předpokladům v budovách namísto přirozené ventilace instalována klimatizace. Nicméně i přesto je výsledek obdivuhodný vzhledem podmínkám, v jakých stavba vznikala.
> Více informací


Kromě RIBA International Awards uděluje Royal Institute of British Architects (RIBA) několik dalších cen. Prestižní Royal Gold Medal je udělována za mimořádný vliv v oblasti architektury, loňským laureátem se stal Edward Cullinan. Autoři nejlepších staveb se každoročně uchází o Stirling Prize. V loňském roce byla udělena Muzeu moderní literatury v německém Marbachu od Davida Chipperfielda. Vynikající práce členů RIBA na území EU mimo Velkou Británii jsou oceňovány RIBA European Award, práce na území Velké Británie mají šanci získat RIBA Award, nejlepší z nich pak RIBA National Awards. A aby toho nebylo málo, existuje i řada dalších ocenění například pro studenty, stavebníky nebo pro autory ekologických staveb.
0 komentářů
přidat komentář

Související články