Další pozemek u plánovaného nádraží v Brně zná podobu

Vložil
ČTK
10.06.2008 15:40
Brno

Napoleon bude z trojice mrakodrapů nejmenší.
Brno - Část volných pozemků poblíž budoucího vlakového nádraží v Brně by mohl zaplnit komplex bytů, obchodů a kanceláří Austerlitz Centrum. Za zhruba pět miliard korun ho chce postavit developerská společnost Quinlan Private Golub (QPG). Projekt dnes novinářům představili zástupci firmy. QPG nyní jedná o odkoupení pozemků od města, o plochu se ale zajímají i jiní investoři, přiznala firma. Termíny zatím firma nechce upřesnit.
    Plánovaný komplex na ploše 5,5 hektaru by měl těžit hlavně z odkazu na slavné slavkovské bojiště. Pozemek leží mezi řekou Svratkou, Opuštěnou ulicí a plánovaným nádražím. "Naším cílem je vdechnout Brnu nový život a přivést sem nový turistický ruch," uvedl ředitel tuzemské pobočky Quinlan Private Golub Stephen Haigh.
    Podél řeky, na kterou podle plánu naváže park, mají vyrůst tři výškové budovy. Budou pojmenované po třech císařích - vůdcích rakouské, ruské a francouzské armády Františkovi, Alexandrovi a Napoleonovi. Na ně navážou nižší objekty - kanceláře na více než 41.000 čtverečních metrech, bydlení na dvojnásobné ploše, 10.000 metrů čtverečních obchodů a prostorů pro služby, luxusní hotel Jurys Inn o  rozloze 13.000 metrů čtverečních. Celkem půjde o 150.000 čtverečních metrů plochy.
    Firma se inspirovala obdobnými projekty v jiných evropských městech, například v anglickém Birminghamu a italské Valencii.
    Postupně se mění celá oblast na jih od centra Brna. Před několika lety vyrostla na místě opuštěné továrny nákupní galerie Vaňkovka, vedle ní se staví hotel a kanceláře, další kanceláře ve Spielberk Office Centre jsou na druhém břehu naproti místu, kde by mohl stát Austerlitz. Počítá se i s dalšími investicemi v desítkách miliard korun včetně nového vlakového nádraží.
    Quinlan Private Golub vlastní například pražský hotel Four Seasons. V Praze má firma kolem 200 hektarů pozemků, kde nyní plánuje výstavbu bytů, obchodů i kanceláří.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
odkdy je Valencie v Italii?
MK
10.06.08 05:36
Naším cílem je vdechnout Brnu nový život...
Martin Trávník
10.06.08 05:58
ups
Boris
10.06.08 05:22
zobrazit všechny komentáře