Uměleckoprůmyslové muzeum připravilo přednášky o designu

Vložil
ČTK
05.12.2005 14:40
Praha

PRAHA - Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze připravilo sérii přednášek, které se budou věnovat českým institucím moderního designu 20. století. Cyklus 13 přednášek, který začne příští týden a potrvá do září příštího roku, přiblíží působení institucí, jež se především v první polovině 20. století zabývaly tvorbou a prezentací moderního designu.

Uměleckoprůmyslové muzeum letos slaví 120. výročí svého založení. Design je vedle uměleckého řemesla a užitého umění předmětem jeho sbírkové a prezentační činnosti i studia. Muzeum má ve svých sbírkách sklo, keramiku, porcelán, grafiku a fotografie, nábytek a kovy, textil, módu a hračky.
Přednášky se budou konat většinou jednou měsíčně, vždy od 17:00 v přízemí budovy muzea v ulici 17. listopadu. První, která se bude konat 13. prosince, je věnována textilnímu designu v Ústředí bytové a oděvní kultury. Druhá přednáška bude 28. února a zabývat se bude interiérovou a nábytkovou tvorbou ve stejné instituci.
Další přednášky připravují kurátoři muzea. Budou se věnovat například prezentaci designu v dobových časopisech, městu Zlínu jako centru reklamní fotografie a filmu či reklamnímu plakátu v letech 1900 až 1940.
Uměleckoprůmyslové muzeum slaví 120. výročí svého založení otevřením poslední ze svých stálých expozic nazvané Stroje času. Sbírka hodinek je součástí sbírky šperku a drahých kovů. Zahrnuje 600 kompletních hodinek a 300 strojků od 16. do 20. století a je kombinací expoziční a depozitární.
Sbírka hodin je poslední stálou expozicí, kterou je muzeum schopno umístit do své pražské budovy. Ta vznikla podle návrhu Josefa Schultze v letech 1887 až 1900, avšak krátce po jejím otevření bylo podle ředitelky muzea Heleny Königsmarkové jasné, že sbírkám nestačí. Na dostavbu muzea se konaly soutěže v letech 1940 a 1959, v 90. letech se vedení muzea rozhodlo pro stavbu nové budovy. Muzeum má již studii nového objektu i smlouvu o smlouvě budoucí s majitelem pozemku v Praze 13. Chybí jen peníze.
0 komentářů
přidat komentář