Petici za zachování Galerie Mázhaus podepsaly desítky lidí

Vložil
ČTK
10.06.2008 08:50
Pardubice

Pardubice - Zhruba stovka lidí podepsala od pátku petici za zachování pardubické Galerie Mázhaus. Výstavní síň působí v pronajatých prostorách města a radnice už provozovatele upozornila, že dostanou na konci roku výpověď. Výtvarníky dnes také podpořilo několik účastníků Pražských dnů neklidu a organizátorů petice Za Prahu kulturní. ČTK o tom informovala Alexandra Prokopová z Unie výtvarných umělců pardubického regionu, která galerii provozuje.
    "Rada, která výpověď odhlasovala, neměla dostatečné informace, aby se mohla kompetentně rozhodnout," řekla Prokopová, která doufá, že další jednání s vedením města dosavadní rozhodnutí zvrátí.
    Galerie působí na Pernštýnském náměstí pátým rokem. Otevírá o víkendu, kdy má náměstí největší návštěvnost. Přes týden zve na objednávku na komentované prohlídky žáky a studenty. Po dobu své existence vystavila práce 76 výtvarníků. Návštěvnost se pohybuje kolem 10.000 lidí ročně.
    Radnice argumentovala tím, že by ráda dala přednost nekonfliktním výstavám amatérů a charitativním akcím. V zimě si totiž stěžovali na výtvarné práce svatebčané, kteří přes galerii procházeli do obřadní síně. Podle náměstkyně primátora Štěpánky Fraňkové lidé byli nuceni vidět výstavy, na které by dobrovolně nešli.
    Galerie Mázhaus v  Pardubicích začala s projektem Končíme/Začínáme, zaměřeným na mladé výtvarníky z  regionu. Pořádá také výstavy českých umělců, kteří působí v cizině. Zabývá se i  průnikem vědy a umění nazvané Industrie Chemie a každoročně pořádá mezinárodní výtvarné festivaly. Nedávno ji také oslovilo technologické centrum Akademie věd ČR, aby se podílela na výtvarné stránce nanofóra, které se bude konat v příštím roce.
    Město zatím galerii odpovídající prostory nenašlo. Navrhlo takzvanou Sýpku Na Příhrádku, ale ta patří Národnímu památkovému ústavu, který ji má v příštím roce rekonstruovat. Divadlo 29 svým zaměřením zase neodpovídá nárokům výstavní síně, řekla Prokopová.
    "Je to skvělé místo v centru města, kde se dá prezentovat současné umění. Bylo by škoda, kdyby galerie skončila," dodala pro ČTK Paulina Skavova, která v Pardubicích s Markétou Korečkovou představí výstavu Sochařka v domácnosti. Jedním z objektů, který si mohou diváci prohlédnout, je socha Pistolnice. Podle Skavove totiž snad každá žena občas zatouží vyměnit domácnost za dobrodružství a stát se akční hrdinkou.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
svatebčani versus umění
hoja
10.06.08 11:34
svatebčani versus umění
vead
10.06.08 12:34
argument
hoja
10.06.08 01:18
zobrazit všechny komentáře