Češi a Francouzi hledají místo pro Palachovu sochu

Zdroj
Pavel Zavadil
Vložil
ČTK
09.06.2008 15:35
Francie

Paříž

Paříž - České velvyslanectví v Paříži pracuje na nalezení vhodného místa ve Francii pro monumentální sochu Jana Palacha, kterou už v roce 1969 vytvořil maďarský sochař žijící ve Francii András Beck a jejíž zmenšená kopie zdobí Gymnázium Jana Palacha v Praze. ČTK to sdělil velvyslanec Pavel Fischer.
    Francouzské Sdružení přátel sochaře Andráse Becka nabídlo sochu už před časem České republice, ale česká strana poukázala na to, že v  Praze už jedna socha je, navíc ve zmenšené podobě, která víc odpovídá niternosti Palachova protestu. Navrhla umístění ve Francii, kde na rozdíl od třeba Itálie, Lucemburska a Velké Británie žádná památka na Jana Palacha není a kde socha už před skoro čtyřiceti lety vznikla.
    Za spíš náhodnou nebo kalendářní označil velvyslanec souvislost mezi sochou a nadcházející návštěvou francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Praze. Objevila se totiž informace, že Sarkozy by měl sochu v Praze předávat. Velvyslanec připomněl, že Sdružení přátel sochaře Andráse Becka ambasádu kontaktovalo už v době, kdy ještě Sarkozy ve funkci nebyl, a řekl, že se uvažovalo o řadě variant umístění a předávání.
    Francouzský prezident navštíví Českou republiku v polovině tohoto měsíce v rámci svých kontaktů se všemi členskými zeměmi Evropské unie před zahájením francouzského předsednictví v unii 1. července. V Praze se také 16. června zúčastní setkání předsedů vlád zemí visegrádské skupiny, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Po Francii převezme 1. ledna předsednictví v Evropské unii právě Česká republika.
    Velvyslanec Fischer neskrýval, že nalezení důstojného místa pro sochu ve Francii není jednoduché. Socha, zatím existující jen v sádrovém odlitku, měří tři a půl metru, a tedy už z urbanistického hlediska jde o citlivou záležitost. Přitom vyjednávání o  umístění jen malé pamětní desky Pavlu Tigridovi na pařížském domě, kde byla redakce jeho exilového časopisu Svědectví, dalo dva roky práce.
    Tvůrce sochy András Beck (1911 až 1985) žil ve Francii od roku 1948. Proslul hlavně svými expresionistickými plastikami a bystami.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
memento
karel kriz
10.06.08 12:36
...
karel kriz
10.06.08 12:13
vzhled sochy
Eva Sadílková
10.06.08 08:44
vzhled soch
kk
10.06.08 10:18
zobrazit všechny komentáře