Soud dostane další důkazy k projektu oprav vily Tugendhat

Vložil
ČTK
05.06.2008 12:40
Brno

Brno - Brněnský krajský soud dostane další důkazy, které mají dokázat, jestli architekt Jan Sapák poškodil svými výroky ke spornému tendru na opravu vily Tugendhat vítěze soutěže. Firma Omnia zažalovala Sapáka, ve výběrovém řízení druhého, kvůli jeho výrokům o zmanipulování městského tendru. Obě strany sporu na dnešním jednání navrhly další důkazy, mimo jiné výslechy několika osob. Soud bude pokračovat 21. srpna.

    Sapák opakovaně uvedl, že je projekt vítězné společnosti Omnia příliš drahý a razantní, a přirovnal ho k plastickým operacím amerického zpěváka Michaela Jacksona. Omnia tvrdí, že tento i další výroky ji poškodily.
    Architekt, který v tendru neuspěl, se nyní opírá mimo jiné o rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), který potvrdil, že ve výběrovém řízení byly chyby. Hlavním sporem je to, zda Omnia a její partneři splnili podmínky tendru. Už dříve krajský soud rozhodl, že měl brněnský magistrát Omnii vyřadit. NSS to nedávno potvrdil.
    Omnia se prokazovala osvědčením externího architekta. Sapák dnes ale poukázal na to, že smlouva mezi tímto architektem a firmou byla antidatovaná. To by mohlo znamenat, že v době, kdy bylo osvědčení potřeba, ho Omnia neměla, a pak by skutečně nesplnila podmínky soutěže. Zástupce společnosti Vítek Tichý to popírá.
    Omnia už projekt k opravě připravila, a městu tak podle vyjádření jeho představitelů nic nebrání, aby vypsalo výběrové řízení na stavební firmu. Sapák se chce v příštím týdnu sejít s primátorem Romanem Onderkou. Pokud k setkání nedojde, je připraven podniknout další kroky. "Máme naplánováno asi 35 kroků dopředu, ze všech různých stran," poznamenal. Upřesnit je ale nechtěl.
    Vila Tugendhat je jedinou českou památkou moderního umění zapsanou na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Její oprava měla začít už v roce 2002. Kvůli mnoha sporům odborníků i politiků ale ještě nezačala. Památkáři z krajského úřadu teprve před několika měsíci vydali poslední rozhodnutí, které je třeba k vydání stavebního povolení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články