Před 100 lety byl uveden do provozu most Svatopluka Čecha v Praze

Vložil
ČTK
05.06.2008 09:50
Praha

Praha - Před 100 lety, 6. června 1908, byl slavnostně uveden do provozu most Svatopluka Čecha v Praze, v současné době jediný železný obloukový most v metropoli. Most spojující Pařížskou třídu s nábřežní komunikací pod Letnou je ze všech pražských mostů vedoucích přes Vltavu nejkratší - měří 169 metrů.

    Jeho stavba byla zahájena v roce 1905 a velmi úzce souvisela s asanací někdejšího židovského města. Měl se stát součástí velkolepé trasy z Václavského přes Staroměstské náměstí, Pařížskou třídu a průkopem či tunelem Letenskou strání na Pražský hrad. Tato původní myšlenka však nebyla zcela realizována.
    Most byl nazván jménem básníka a spisovatele Svatopluka Čecha, který zemřel několik měsíců před otevřením mostu. V roce 1940 byl přejmenován podle brněnského augustiniána a zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela na Mendelův most a od roku 1945 nese dnešní jméno - Čechův most. Je jedinou takto velkou a zdobenou mostní konstrukcí v Čechách z období secese, a proto patří mezi chráněné technické památky.
0 komentářů
přidat komentář