V Litomyšli vyroste neobvyklý kostel Církve bratrské

Vložil
ČTK
04.06.2008 13:35
Praha

Litomyšl (Svitavsko) - Nejspíš příští rok na jaře začnou v  Litomyšli na Svitavsku první práce na stavbě nového kostela Církve bratrské. Moderní stavba avantgardního vzhledu má vyrůst u silnice I/35 směrem na Svitavy mezi světelnou křižovatkou a silnicí na Čistou. Novinářům to dnes řekla Jana Macková z Církve bratrské.
    Kromě všech povolení, které jsou v  současnosti ve fázi územního řízení, potřebuje církev získat celkem 20 milionů korun. Od donátorů obdržela přibližně 1,5 milionů korun, očekává i státní dotaci 2,5 milionu korun.
    "Neobávám se, že bychom peníze nesehnali. Odhadem 550.000 tisíc korun jsme získali v bezúročných půjčkách, splácet je budou dárci," řekla Macková.
    Impulsem ke stavbě církevní budovy je nevyhovující stav současné modlitebny. Tradiční kostely návrh nepřipomíná, jeho součástí není žádná věž, církevní účel stavby je zvenku patrný pouze z kříže umístěného na převisu střechy. Studie architektonické kanceláře Fránek Architects navrhuje prosklený objekt zapuštěný do zeleného svahu. Stavba má znázorňovat cestu víry.
    "Trochu jsem toho bála, ale nakonec se asi 70 zástupců města i církve na konečné podobě dohodlo. Byl to malý zázrak," řekla Macková.
    Exteriér stavby má být odolný proti vandalům, je tvořen z  pohledového betonu, drátoskla a jemné mřížoviny. Do sálu se vejde 150 lidí. Průběh projektu mohou zájemci sledovat na webových stránkách www.novykostel.cz.
    Církev bratrská vybudovala v Česku v posledních letech nové kostely a modlitebny například v Novém Městě nad Metují na Náchodsku, v Poděbradech na Nymbursku a v Pardubicích.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fajn
Jakub Filip Novák
04.06.08 04:33
sklo
hetzer
04.06.08 06:28
Ach jo
Jiří Žid
04.06.08 09:58
zobrazit všechny komentáře

Související články