Olomouc se pustí na podzim do přípravy nového ÚP

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
04.06.2008 13:25
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice se pustí na podzim do přípravy nového územního plánu. Strategický dokument, který například určuje to, kde mohou vyrůst bytové domy nebo průmyslové podniky, chce mít město hotový v roce 2011. Vypracování plánu bude stát deset až 15 milionů korun, řekl dnes novinářům primátor Martin Novotný.
    K vytvoření nového územního plánu radnici nutí legislativa. "Nový územní plán ale město potřebuje bez ohledu na ni. Stávající je zastaralý, odpovídá realitě 90. let minulého století, kdy existovala zcela jiná situace z hlediska potenciálu hospodářského rozvoje města či našich znalostí investičních záměrů," uvedl primátor.
    Současný stav vede k  tomu, že městské zastupitelstvo každoročně schvaluje desítky změn stávajícího územního plánu. Potřebu změny vyvolává podle Novotného takřka každý záměr, s  nímž investoři přijdou do Olomouce.
    "Nový územní plán nebude tak striktní jako současný. Bude vymezovat funkční využití ploch, nikoliv však tak jako stávající, který je potřeba měnit, když někde má být o čtyři kanceláře více, ačkoliv to není o tom, zda řešíme rozdíl mezi bytovým domem a hypermarketem," řekl primátor. Doplnil, že ambicí nového územního plánu je to, aby platil několik desetiletí.
    Stávající plán radnice začala tvořit v  roce 1994. V platnost vstoupil o čtyři roky později. Kvůli požadavkům lidí a investorů už doznal změn v téměř 140 lokalitách města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články