Již tuto sobotu se bývalá restaurace Praha Expo 58 otevře veřejnosti

Vložil
Tisková zpráva
29.05.2008 13:50
Možnost prohlídky budovy bývalé restaurace Praha Expo 58 po celý den nebo komentované exkurse v dané hodiny, ale také speciální retro-newtro sety DJů Radia 1 na terase budovy - to vše se uskuteční již tuto sobotu 31. května 2008 v rámci doprovodného programu výstavy Bruselský sen. Na terase bývalé restaurace Praha Expo 58 se představí se svými sety Stanislav Zima, Filip Týc a Petr Metelka se speciálním hostem Ivo Pospíšilem. „Naši moderátoři si připravili speciální retro-newtro sety se starými i novými interprety, vše laděné do hávu tehdejší doby," představuje sobotní program ředitel Radia 1 Saša Michailidis.


10:00 – 12:00 Stanislav Zima
12:00 – 16:00 Petr Metelka a jako host Ivo Pospíšil
16:00 – 19:00 Filip Týc

Díky pestrému doprovodnému programu budou mít zájemci o prohlídku možnost vidět interiér bývalé restaurace Expo 58 ve dnech 31. května – 1. června a 21. – 22. června od 10.00 do 18.00. Komentované prohlídky proběhnou v dané dny vždy od 16.00 hodin pod vedením Josefa Vomáčky.

Bruselský sen – Československá účast na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu a životní styl 1. poloviny 60. let je k vidění až do 21. září v Galerii hlavního města Prahy - Městské knihovně. Návštěvníci výstavy mají možnost zakusit to podstatné ze „zázračné prezentace“ tehdejšího strojírenství, historie, věd a písemnictví, užitého umění i převratné Laterny magiky. Expozice zároveň seznámí návštěvníky s každodenním životem v Československu druhé půlky 50. let a počátku 60. let. Výstava má reprízu v Moravské galerii v Brně - v Uměleckoprůmyslovém museu v termínu od 20. listopadu 2008 do 1. března 2009.
Československá expozice na Světové výstavě v Bruselu v roce 1958 získala v celkovém hodnocení v mezinárodní soutěži zcela mimořádně a nečekaně nejvyšší cenu "Zlatou hvězdu" a dalších třináct významných ocenění. Vzhledem k tomuto mimořádnému úspěchu bylo rozhodnuto o přenesení staveb této expozice do Prahy. Bývalá restaurace Expo 58, nynější sídlo reklamní agentury Euro RSCG, oslavuje otevřenými dveřmi pro veřejnost letošní výročí 50 let od československého úspěchu na světové výstavě v Bruselu. 
Restaurace Praha EXPO 58 je považována za jednu z nejkrásnějších českých staveb uskutečněných ve druhé polovině minulého století. Společně s výstavním pavilonem tvořila československou expozici, která v Bruselu získala nejvyšší uznání - Zlatou hvězdu. Architekti František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný si navíc odnesli dvě Velké ceny: jednu za architekturu československého pavilónu, druhou za projekt interiéru pavilónu a restaurace.
Na základě těchto úspěchů československá vláda v roce 1959 rozhodla, aby byly obě stavby přemístěny do Prahy. Pavilón dostal místo na holešovickém výstavišti, kde v roce 1991 vyhořel. Restaurace přenesená do Letenských sadů zažila zejména v 60. letech éru velké slávy, od té doby však nebyla opravována a upadala.
V první polovině 90. let se objekt stal obětí privatizačních spekulací, nebyl využíván a naprosto zchátral. Přelom znamenal až rok 1997, kdy ho získal rakouský investor A.I.V. a zahájil rekonstrukci restaurace na kancelářské prostory. Čtyři roky poté se prvním nájemcem stala pražská pobočka celosvětové sítě komunikačních agentur Euro RSCG.
Investor a nájemce se při rekonstrukcích shodli, že exteriér zůstane nezměněn a v interiéru se pokusí zachovat co nejvíce původních prvků. Mezi ty patří třeba centrální schodiště se stěnami obloženými mozaikou v barvách oceánu, jenž dodnes okouzluje návštěvníky. Nový interiér navrhli Barbora Škorpilová a Jan Padrnos, na výběru nábytku se podílel i ředitel agentury Gilles Bérouard.

Akce probíhá pod záštitou primátora hlavního města Prahy Pavla Béma a místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry.

Pořádají: Arbor vitae societas, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Moravská galerie v Brně a Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Národním technickým muzeem

> www.expo58.info
0 komentářů
přidat komentář

Související články