Ostrava: Nová správní budova Galerie výtvarného umění

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
29.05.2008 12:10
Ostrava

Ostrava - Galerie výtvarného umění v Ostravě má novou správní budovu. Bude tak mít mnohem více prostoru pro ukládání uměleckých děl. Rekonstrukci čtyřpodlažní budovy v Poděbradově ulici v centru města zaplatil ze svého rozpočtu kraj. Roční oprava stála přibližně 39 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Barbara Odstrčilíková.

    Dodala, že v nové budově je kromě depozitáře a administrativní části také veřejně přístupná knihovna s badatelnou, sociální zázemí či dílny. "Zásadně se zlepší podmínky pro uložení a využívání uměleckých sbírek v majetku kraje a zkvalitní se služby pro badatelskou veřejnost," vysvětlil náměstek hejtmana Petr Adamec. Dodal, že o prázdninách bude pro veřejnost zpřístupněna nejen nová studovna, ale i odborná knihovna, která je doposud umístěna v Nové síni v Ostravě-Porubě. Podle Adamce se otevřením nové budovy výrazně zlepší i situace v Domě umění, kde má galerie své stále expozice, protože pro ně bude mít více prostoru.
    Správní budova byla renovována ve spolupráci s památkáři. Dům stojí v památkovém pásmu, ale není přímo chráněným objektem. Postaven byl kolem roku 1910 jako městský dům. V posledních letech se vzhledem ke svému špatnému technickému stavu nevyužíval.
    Galerie výtvarného umění v Ostravě byla založena v roce 1952 jako krajská galerie. Sídlo galerie je v Domě umění postaveném v roce 1926, objekt patří k významným stavbám ostravské moderní architektury. Galerie má ve svých sbírkách například české umění 19. a 20. století, ale má i sbírku evropského umění, v níž nechybí díla italských autorů či ukázky malby rudolfínského manýrismu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články