Ministr kultury a ředitel NK asi našli řešení problémů knihovny

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
28.05.2008 22:40
Praha

Praha - Ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek dnes navrhl ministrovi kultury Václavu Jehličkovi (KDU-ČSL), jak řešit budoucnost jeho instituce. Konkrétní podobu návrhu knihovna i ministerstvo tají, za několik dní ho chtějí ale představit veřejnosti. Kvůli prostorové tísni plánovala knihovna postavit novou budovu - jednání jsou však již několik měsíců na mrtvém bodě.
    "Řešení vychází z reálné ekonomické situace a finančních prostředků, které má resort kultury momentálně k dispozici," řekl ČTK mluvčí ministra Jan Cieslar. Zda toto řešení znamená stavbu nové budovy podle návrhu Jana Kaplického, či jakoukoli jinou variantu, nechtěl komentovat. Návrh ředitele Ježka ještě mají dopracovat lidé z ministerstva a knihovny.
    Přestože premiér Mirek Topolánek (ODS) i ministr Jehlička v minulosti několikrát opakovali, že v rozpočtu resortu kultury není na novou budovu dostatek peněz, je podle informací, které ČTK získala po jednání, nová budova stále ve hře.
    Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) dnes totiž uvedl, že se chce zasadit o  to, aby vláda peníze chybějící na stavbu v rozpočtu našla. Stát zatím počítal s  částkou 1,9 miliardy korun, podle Čunka by Kaplického projekt stál asi tři miliardy a on by chybějící miliardu chtěl sehnat v rámci jednání kabinetu o  rozpočtu.
    Potřebné prostředky podle něj nejsou záležitostí příštího roku, ale spíše až za dva až tři roky, kdy by se mohla nová budova začít stavět. Odhady nákladů na stavbu se ale pohybují spíše mezi čtyřmi až pěti miliardami korun.
    Ježek dnes znovu zopakoval, že pro něj je z možných variant řešení prostorové situace knihovny stále prioritní stavba nové budovy. Stojí si také zatím za tím, že soutěž na její podobu byla regulérní. Po jednání na ministerstvu se také dnes sešel s autorem vítězného návrhu Kaplickým, kterému výsledky diskuse tlumočil.
    Ježek podle mluvčího ministerstva kultury na pracovní schůzce, která trvala dvě hodiny, předložil návrh "na kvalitní uložení i následné využívání novodobých fondů Národní knihovny veřejností". Odborníci ministerstva a knihovny navržené řešení během několika dní dopracují a poté jej představí na tiskové konferenci. "Před ní nebude Národní knihovna ani ministerstvo kultury navržené řešení prezentovat ani jinak komentovat," uvedl mluvčí.
    Ježek dříve jako náhradní variantu uváděl rozšíření hostivařského depozitáře - knihy by se pak neustále převážely do Klementina. Tuto možnost ale označil za nejhorší variantu, která je drahá, neekologická a nešetrná vůči knižnímu fondu.
    Jednání kolem nové budovy NK jsou zdánlivě na mrtvém bodě, po několikaměsíčních jednáních týmu Národní knihovna složeného ze zástupců města, státu, zadavatele soutěže a architekta, se do věci z  iniciativy prvního náměstka MK Františka Mikeše znovu musel vložit antimonopolní úřad. Šéf úřadu Martin Pecina si ještě nechává vypracovat posudky z oblasti mezinárodního práva a radí se s odborníky v Bruselu, ale podle něj byla soutěž v  pořádku.
    Podle Ježka je překážkou zadání projektu to, že Národní knihovna nemá podepsanou smlouvu o prodeji pozemku. Počátkem května vyzval dopisem primátora Pavla Béma, aby Praha pozemky knihovně prodala. Odvolával se na více než dva roky staré usnesení pražského zastupitelstva. Primátor ale zopakoval, že musí být jednoznačně řečeno, zda architektonická soutěž na novou budovu byla regulérní a poté musí ministerstvo kultury rozhodnout o zrušení, či pokračování soutěže. "V případě druhém pak o alokaci šesti miliard korun," dodal.
    Regulérnost soutěže potvrdila Mezinárodní unie architektů, podle jejíchž pravidel se soutěž konala. Úřad na ochranu hospodářské soutěže uvedl, že mu toto posuzovat nepřísluší.
21 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
knihovna
..
29.05.08 07:05
musíte jim také popřát
Václav Průcha
29.05.08 04:46
musíte jim také popřát
Václav Průcha
29.05.08 06:25
re: Průcha
..
29.05.08 08:04
zobrazit všechny komentáře

Související články