Plánovaný radar v Brdech začíná ovlivňovat trh s realitami

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
26.05.2008 12:45
Jihlava

Borovno (Plzeňsko) - Stavba plánovaného radaru v oblasti Brd začíná ovlivňovat trh s místními realitami. Někteří starostové už zaznamenali zvýšený zájem realitních kanceláří o volné obecní pozemky, jiní mají signály od majitelů staveb, především chalupářů, že v případě umístění radaru svůj objekt prodají a z Brd odejdou. Občanské iniciativy upozorňují, že stavba radaru ceny realit výrazně sníží, zjistila ČTK.
    "Objevují se realitní kanceláře i  soukromé osoby, které chtějí v naší oblasti pozemek. Zřejmě je to nyní lukrativní místo," uvedl starosta Míšova se 116 obyvateli Pavel Hrubý. Zájem podle něj souvisí čistě s radarem, neboť vlna dotazů na volné pozemky se začala zvedat tak před čtyřmi měsíci. Míšov leží necelé dva kilometry od míst, kde by měla základna vyrůst.
    Podle Jana Neorala z osm kilometrů vzdáleného Trokavce už několik chalupářů přiznalo, že pokud radar bude, v oblasti nezůstanou. "Oslovili mě majitelé rekreačních chalup, zda by od nich obec nebo stát domky odkoupily," uvedl Neoral. Z vlastní iniciativy požádal vloni Trokavec o posudek realitní kancelář, která dospěla k závěru, že ceny nemovitostí v okolí radaru mohou poklesnout až o 60 procent. "Utíkat odtud chtějí hlavně Pražáci, Budějovičáci. Domorodci nemohou nic dělat, nemají peníze, aby si někde pořídili něco jiného," dodal Neoral.
    Podle Hrubého se dosud nestalo, že by někdo v oblasti svůj dům prodal. Podle některých starostů ale lidé ještě s prodejem vyčkávají. Prodat novostavbu je odhodlána například rodina Ivety Ratouské z 13 kilometrů vzdáleného Mirošova. "Radar absolutně znehodnotí to, proč tu jsme. Mám strach o zdraví, děti tu nenecháme vyrůstat," uvedla Ratouská. Ví o dalších, hlavně mladých lidech připravených odejít.
    Na pokles cen nemovitostí upozorňují i občanské iniciativy. "Po prvních zprávách o možné vojenské základně se obrovsky snížily hodnoty nemovitostí. Je jasné, že se na základě této informace budou dít velké přesuny majetku," uvedla Ivona Novomestská z  iniciativy Ne základnám. Iniciativa si nechala před rokem zpracovat odhady několika realitních kanceláří. Pokles hodnoty majetku stanovily až na 60 procent. "Reakce vlády byla taková, že se naopak majetek zde zhodnotí. Zkušenosti ze zahraničí jsou ale naprosto opačné, lidem okolo základen se nežije lépe," dodala.
    "Dokážu odhadnout vliv na životní prostředí a zdravotní stav obyvatelstva, nejsem realitní makléř," řekl ČTK ministr životního prostředí Martin Bursík. Ministerstvo bude vliv na prostředí a stav lidí posuzovat a má už k dispozici mnoho údajů o parametrech zařízení. "Podle mé úvahy by to nemělo mít žádný vliv na ceny nemovitostí. Samozřejmě si s tím mohou zahrát spekulanti, povozit se na emocích a vytáhnout ceny stejně tak nahoru jako je stáhnout dolů," dodal ministr.
    Realitní kanceláře z regionu, které ČTK oslovila, zásadní pohyb na trhu s realitami v blízkosti radaru nezaznamenaly, nepopírají však, že už se mohou o Brdy zajímat spekulanti. "Je pravda, že když se staví někde veřejně prospěšná stavba, například dálnice, tito lidé se o pozemky zajímají," řekl Filip Klapáč z realitní kanceláře La Pietra.
    Podle Zdeňka Paula ze Strany zelených bude radar hlavní součástí krajských voleb. "Pražská právní kancelář pro nás připravuje rozbor ohledně poklesu cen nemovitostí. Předložíme ho do podzimu," řekl Paul.
0 komentářů
přidat komentář