Mikulčice: Peníze na lávku spojující archeolog. naleziště

Vložil
ČTK
23.05.2008 16:55
Brno

Brno - Jihomoravští radní tento týden schválili první dotaci na lávku přes řeku Moravu v Mikulčicích na Hodonínsku. Peníze jsou určené na projektování. Most pro pěší a cyklisty by měl propojit archeologická naleziště v Mikulčicích a slovenských Kopčanech. Oba kraje chtějí na stavbu i zpracování projektu získat evropské peníze. Žádost podají do konce května, řekl dnes novinářům krajský radní Jan Letocha.

    Stavba lávky a stezek k ní přijde odhadem na 85 milionů korun, projektová dokumentace, geologické studie a výkupy pozemků budou stát dalších zhruba deset milionů. Celková suma tvoří téměř polovinu částky, která je v evropských fondech vyhrazena do roku 2013 na všechny záměry na česko-slovenské hranici. Letocha však věří, že kraje s projektem uspějí. "Budeme se snažit, abychom to sousto ukousli my," řekl.
    Lávka by mohla být otevřena na konci roku 2010. Spojila by území, které patřilo k významným centrům Velké Moravy. Rozlehlé hradiště Valy v Mikulčicích bylo podle některých pramenů působištěm věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Ojedinělý je i kostel svaté Margity Antiochijské v Kopčanech. Pokud dnes chtějí turisté vidět obě archeologické lokality, musejí vážit téměř sedmikilometrovou objížďku přes nedaleký Hodonín. Most by měřil 130 metrů.
    Památkáři zároveň usilují o to, aby se archeologický park Mikulčice-Kopčany dostal na seznam kulturního dědictví UNESCO. Loni na podzim ČR a ministerstvo kultury za oba státy předali v Paříži nominační dokumenty. Zatím přišla odpověď, že jsou dostatečné. "Očekáváme buď v průběhu letošního podzimu, nebo na jaře příštího roku příjezd expertní skupiny," řekl Letocha. Příští rok v létě by se mělo vědět, zda se archeologický park dostal mezi památky, z nichž bude vybrán držitel značky UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář

Související články