Ministr Jandák odvolal ředitele památkových ústavů

Vložil
ČTK
02.12.2005 15:55
Praha

PRAHA - Ministr kultury Vítězslav Jandák dnes odvolal ředitele všech územních pracovišť Národního památkového ústavu i jeho generálního ředitele Zdeňka Nováka, který byl ve funkci od 1. prosince. V pondělí bude vypsáno výběrové řízení, řekl dnes Jandák novinářům.

Ministr se podle svých slov rozhodl na základě informace, že se bourá část Hladové zdi v Praze na Strahově. Podle jeho nového prvního náměstka Františka Formánka je ale ministrovo rozhodnutí součástí větších systémových změn.
Petr Miller, někdejší ministr práce a sociálních věcí, nyní nový ředitel odboru lidských zdrojů ministerstva kultury, na tiskové konferenci řekl, že by mělo být výběrové řízení uzavřeno do deseti dnů.
Podle zdrojů blízkých ministerstvu je důvodem Novákova odvolání reportáž televize Nova, v níž se Novák vyjadřoval ke kauze pražského kostela sv. Michala. V pořadu byl Novák uváděn jako člověk, který měl osobní kontakty s Jerry Nowikovským, mužem, který stojí za firmami, jež měly v pronájmu a později koupily od Národní knihovny (NK) kostel sv. Michala.
Reportér Novy také ukazoval zápis z jednání, podle něhož je Novákovi lhostejné, co v objektu společnost dělá a provozuje. Reportáž také naznačovala, že Novák byl jedním z lidí, kteří prosazovali prodej kostela Nowikovskému. Stejnému člověku stát prodal už v 90. letech dva zámky, které spravovala NK. Přestože obce Buštěhrad i Tmaň dlouho ministerstvo upozorňovaly na jejich chátrání, úředníci nedokázali Nowikovského přimět, aby se o ně staral.
Bývalý kostel už patří soukromému vlastníkovi, je však stále předmětem sporů jako v době, kdy patřil státu. Národní knihovna, kterou stát pověřil správou objektu, jej prodala jeho několikaletému nájemci. Památkáři, nevládní protikorupční organizace i další subjekty kritizují přestavbu kostela, bývalou nevýhodnou nájemní smlouvu a pozadí jejího vzniku i spojení NK s firmou, která je údajně podezřelá z praní špinavých peněz.
Nestraník Novák působil na ministerstvu kultury deset let. Je vystudovaným zahradním a krajinářským architektem a památkářem. Před nástupem na ministerstvo dva roky řídil tehdejší Památkový ústav v Brně. Ve funkci prvního náměstka jej nahradil František Formánek.
0 komentářů
přidat komentář