Nová čtvrť až pro 6000 lidí vyroste v Plzni v lokalitě Švabiny

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
20.05.2008 15:15
Plzeň

Plzeň - V Plzni vyroste do několika let nová čtvrť až pro 6000 obyvatel. Na zhruba 160 hektarovém území Švabiny mezi Božkovem a Letnou, kde jsou dnes travnaté plochy a pole, vzniknou rodinné a bytové domy. Město se otevře novým východním směrem, území by mohlo být kompletně zastavěno do deseti až 15 let, řekl ČTK Hynek Brom, starosta čtvrtého obvodu, pod nějž lokalita zčásti spadá.

    "Koncem května se uskuteční veřejné projednání změny územního plánu. Pokud ho schválí zastupitelé, může být záměr realizován," uvedl. Budování i výkup pozemků, které jsou z naprosté většiny privátní, zajistí soukromý investor. Podle vedoucí Útvaru koncepce a rozvoje města Ireny Vostracké se jedná o jednu z nejzajímavějších lokalit ve městě, která umožňuje díky svahovitému terénu pestrou skladbu bytů. "Území stálo kvůli tomu, že na něm chyběly základní sítě," uvedla.
    Rychlost výstavby, s jejímž dokončením se počítá nejpozději do roku 2015, závisí například na vybudování úslavského kanalizačního sběrače, na nějž chce město evropské peníze v rámci akce Čistá Berounka II. "Druhým projektem jsou vodárenské soubory Lobzy a pak Švabiny a Holý vrch," uvedla Vostracká. Plzeň na projekty zpracovala dokumentaci, s investorem chce jednat o možném společném investování.
    V územním plánu budou podle Broma stanoveny i další podmínky, například výškové limity budov, systém komunikací, sítí i MHD. Investor musí dodržet i zákaz výstavby na plochách veřejného prostranství. "Záměr je znám, několik investorů už projevilo zájem," doplnil starosta.
    Nyní vzniká studie vlivu stavby na dopravu. Řeší její dopad na Rokycanskou třídu a také to, zda křižovatky zvládnou nárůst počtu vozů, jenž se odhaduje na nejméně 2000. Odborníci zkoumají vazby na další území, kam budou lidé jezdit za prací a zábavou a zohlední i systém MHD.
    Návrh na změnu územního plánu společně podaly čtvrtý a druhý městský obvod. Lokalita je zajímavá například tím, že nabízí pohled na celé město. Podle Vostracké kromě ní vznikne v budoucnu velký počet bytů také na Valše, v oblasti Zeleného trojúhelníku na Borech, na severu Vinic a v kasárnách na Slovanech. Cena za metr čtvereční bytu se nyní v Plzni pohybuje mezi 25.000 a 31.000 Kč.
0 komentářů
přidat komentář