Poláci shromažďují peníze na další obří církevní stavbu

Zdroj
Radka Fialová
Vložil
ČTK
19.05.2008 16:15
Praha

Bazilika v Lichni
Licheń/Varšava - Poláci shromažďují peníze na stavbu další obří církevní stavby. Ze sbírek věřících byl již postaven největší polský kostel v Lichni ve středozápadní části země, nyní mají obyvatelé přispět na budovu velké svatyně Boží prozřetelnosti ve Varšavě, kde bude mimo jiné muzeum a panteon známých Poláků.
    Stavbu plánovala římskokatolická církev několik desítek let jako vyjádření národní vděčnosti za ústavu, kterou má Polsko po Spojených státech druhou nejstarší na světě.
    "Nastal čas, abychom konečně poděkovali za to, že žijeme ve svobodném Polsku," řekl varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz, který vyhlásil první červen dnem díkůvzdání. Tento den se bude slavit v zemi letos poprvé, v následujících letech to má být vždy první červnová neděle. "Doufám, že se svátek již navždy zapíše do našeho kalendáře. Musíme se naučit děkovat v rodině, ve škole, v okolí," doplnil Nycz.
    Duchovní nyní budou vyzývat věrné, aby přispěli na církevní stavbu ve Varšavě. Zprovozněn bude také internetový portál, prostřednictvím něhož budou moci Poláci skládat dary. Církev připravuje i reklamní kampaň.
    První práce na svatyni začaly v roce 2003, stavba zatím stála 75 milionů zlotých (552 milionů korun). Na její dokončení je potřeba ještě zhruba 50 až 70 milionů zlotých (370 až 515 milionů korun). Za pět let by mělo být přístupné muzeum. Kromě něj bude v objektu kulturní centrum, kostel a panteon známých Poláků. "Všechno záleží na obětavosti Poláků," připomněl Piotr Gawel, který nad stavbou dohlíží.
    Jak jsou Poláci obětaví, to se ukázalo již před pár lety, kdy církev začala sbírat peníze na kostel v Lichni. Obří bazilika je 120 metrů dlouhá, 77 metrů široká a 99 metrů vysoká. Je největším svatostánkem v Polsku, osmým největším v Evropě a dvanáctým na světě. Dovnitř se vejde 30.000 lidí, na prostranství před ní může být najednou až 250.000 osob.
    Světlo do budovy se dostává tolika okny, kolik je dní v roce, tedy 365. Vejít je možné tolika dveřmi, kolik má rok týdnů - 52. A do kostela vede 33 schodů, tedy stejně jako měl let Ježíš Kristus na zemi.
    Kostel byl vysvěcen v roce 2004 po deseti letech sbírek. Církev oficiálně neuvádí, kolik peněz stavba stála, ale odhaduje se, že to mohlo být přes 100 milionů zlotých (zhruba 740 milionů korun). Veškeré náklady přitom pokryli věřící. Nejdůležitější centrum mariánského kultu v Polsku ročně navštíví okolo dvou milionů poutníků. Mnoho lidí považuje stavbu za příklad kýče, jiní upozorňují na klasiku a estetiku architektury.
    Na věži kostela visí největší zvon v Polsku, který váží 15 tun, uvnitř jsou největší polské varhany, které jsou třetí největší v Evropě.
    V Polsku se ke katolické církvi hlásí 98 procent obyvatel, necelá polovina z nich chodí pravidelně každou neděli do kostela. Nové svatostánky se stále staví souběžně s  tím, jak se rozrůstají města. Kostely se běžně nacházejí například na sídlištích.
0 komentářů
přidat komentář