Ježek vyzval Béma, aby knihovně prodal pozemky

Vložil
ČTK
19.05.2008 10:25
Praha

Praha - Ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek vyzval dopisem primátora Prahy Pavla Béma, aby hlavní město splnilo svůj slib daný před dvěma lety a prodalo knihovně pozemky na Letné. Ježek zároveň o své výzvě informoval dalším dopisem ministra kultury Václava Jehličku. Uvedl to server Aktuálně.cz.
    V dopise adresovaném Bémovi Ježek poukazuje na usnesení pražského zastupitelstva z března roku 2006, ve kterém se město za určitých podmínek zavázalo k prodeji letenských pozemků za 30 milionů korun Národní knihovně. NK chtěla na těchto pozemcích postavit svou novou budovu.
    Jednou z podmínek závazku bylo to, že Praha nejprve s NK uzavře smlouvu o smlouvě budoucí a až knihovna předloží stavební povolení a doloží financování stavby, město pozemky definitivně prodá. Stavební povolení měla knihovna předložit do konce tohoto roku, kvůli průtahům to ale nestihne.
    "Vzhledem k tomu, že ode dne přijetí tohoto nenaplněného usnesení uplynulo již více než 25 měsíců, prosím zároveň o prodloužení lhůty k předložení pravomocného stavebního povolení a doložení financování stavby o stejnou dobu, tedy do 30. ledna 2011," napsal Ježek Bémovi.
    Podle dřívějších vyjádření Ježka městu už nebrání žádné překážky v tom, aby pozemky prodalo. Praha čekala na odpověď na stížnost náměstka ministra kultury Františka Mikeše antimonopolnímu úřadu. Ředitel úřadu Martin Pecina náměstkovi odepsal, že se úřad stížností na neregulérnost soutěže vypsané na projekt nové budovy NK nebude zabývat.
    Ministru kultury Jehličkovi Ježek v dopise sdělil, že pokud by se magistrát rozhodl zrušit svá předcházející rozhodnutí, má NK nárok požadovat uhrazení všech nákladů doposud spojených s přípravou stavby na letenském pozemku. Ježek však zároveň v dopise uvedl, že nechce vstupovat do sporů, na kterých by vydělali jen právníci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články