Naše účast na Expu 2010 by mohla stát přes půl miliardy

Zdroj
Lucie Petrová
Vložil
ČTK
17.05.2008 12:15
Praha

Praha - Náklady na českou účast na světové výstavě Expo 2010 v  Číně by mohly přesáhnout půl miliardy korun, což by bylo výrazně víc, než kolik dalo Česko na Expo 2005 v Japonsku. Tehdy vláda zaplatila asi 300 milionů korun.
    Ministerstvo zahraničí vládě příští středu navrhne, aby na prezentaci země vyčlenila maximálně 520 milionů korun, vyplývá z informací ČTK. Kabinet má projednat koncepci české účasti na téma "Plody civilizace".
    Rozpočet na českou účast v Číně má být vyšší mimo jiné kvůli dvakrát většímu pavilonu, než mělo Česko v Japonsku. Zatímco v zemi vycházejícího slunce užívali Češi asi 900 metrů čtverečních, v nejlidnatější asijské zemi to bude pavilon o rozloze 2000 metrů čtverečních.
    Generální komisař pro přípravu výstavy Pavel Stehlík v únoru uvedl, že by uvítal, kdyby se na financování české prezentace podílely i  soukromé společnosti. Podle Stehlíka bude pavilon umístěn v rušné části výstavy v evropské části u výstavního náměstíčka, okolo budou například Irové, Portugalci či Slováci. I když program se teprve tvoří, kancelář generálního komisaře už nyní ví, že by chtěla na Expo 2010 dostat například české filharmoniky.
    Českou prezentaci na minulé světové výstavě v Japonsku vidělo necelých 1,7 milionu návštěvníků. Češi se představili interaktivní Zahradou hudby, což byl relaxační prostor s optickými a zvukovými objekty, na které si mohli návštěvníci sami sáhnout a vyzkoušet je.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fuj
Tomáš Fejkl
17.05.08 07:35
RE:fuj
18.05.08 01:36
zobrazit všechny komentáře

Související články