Nizozemský architekt tvoří v Dánsku žhnoucí ikonu

Zdroj
(EEA) Erick van Egeraat associated architects
Vložil
Tisková zpráva
16.05.2008 00:05
Erick van Egeraat
Erick van Egeraat associated architects EEA

Rotterdam – Nizozemský architekt Erick van Egeraat zvítězil v mezinárodní soutěži s návrhem nové spalovny v dánském Roskilde. Dánská společnost Kara/Noveren hospodařící s odpady nalezla ve vítězném projektu hledané ikonické ztvárnění původně čistě funkční budovy spalovací jednotky nové generace. S ohledem na měřítko projektu se budova nové spalovny stane výjimečnou strukturou v rozsáhlé otevřené krajině obklopující Roskilde. Po dokončení projektu v roce 2013 bude zařízení dodávat elektřinu a zajišťovat vytápění pro celou oblast Roskilde.


„Chci novou spalovací linku zapojit do dialogu s jejím historickým a průmyslovým okolím. U terénu jsme budovu vytvarovali tak, aby odrážela úhly ostře řezaných střech sousedících průmyslových budov,“ říká Erick van Egeraat. „Poté jsme budovu nechali kulminovat do stometrové vysoké špičaté věže. Tato věž je výrazem uctivého respektu k největší historicky cenné dominantě, roskildské katedrále, mezi jejíž charakteristické znaky právě patří dvě věže a materiálová paleta pohledových cihel a kamene.“
    Laserově vyřezávané otvory pokrývají celou plochu pláště hliníkové, okrově zbarvené fasády. V noci jsou otvory podbarveny světlem a jimi prostupující záře mění budovu spalovny v zářící maják symbolizující energii, která v srdci budovy vzniká. Na několik málo minut se v  hodinových intervalech objevuje jiskra přerůstající ve žhnoucí plamen, jehož síla postupně pohlcuje celou budovu. Tento metaforický oheň později zaniká a spalovně se navrací vzhled žhnoucího uhlíku.
    S cílem dostát veškerým technickým požadavkům na ventilaci, povětrnostní vlivy a vodotěsnost je fasáda komponována ze dvou plášťů. Vnitřní vrstva zabezpečuje prostup denního světla a cirkulaci vzduchu. To osvobozuje vnější vrstvu fasády od funkčních požadavků a umožňuje svobodu pro návrh vzoru fasády.
    „Náš projekt je založen na použití standardních, dostupných prvků a jednoduchých konstrukčních detailů. Používáme nejpokročilejší výrobní technologie tak, abychom minimalizovali výrobní náklady na fasádu. Také poutavé schéma podbarvení světlem používá zcela běžné, energeticky úsporné příslušenství,“ vysvětluje Erick van Egeraat.
    Porota ve svém verdiktu návrh jednoznačně podpořila: „ ... (projekt) má jedinečný a silný výraz založený na překvapivé jednoduchosti a (nabízí) vysokou hodnotu mimořádného vizuálního zážitku pro okolí při pohledu z blízka i z dálky. Toto je správné rozhodnutí pro novou budovu spalovny společnosti Kara/Noveren.“
    Ostatními účastníky soutěže byly ateliéry NL Architects, Cubo Arkitekter A/S, Holm & Grut Arkitekter A/S, SITE A/S Arkitekter a Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S.


0 komentářů
přidat komentář

Související články