Barokní terasy na Malé Straně doplní Velká Fürstenberská zahrada

Vložil
ČTK
15.05.2008 21:15
Praha

Praha - Komplex pěti malostranských barokních palácových zahrad se rozroste o Velkou Fürstenberskou zahradu, jejíž rozsáhlou rekonstrukci dokončilo hlavní město jako její majitel. Provozovatelé chtějí stávajících pět palácových zahrad, které patří státu, s nově otevíranou zahradou propojit tak, aby návštěvník nepoznal rozdíl mezi majiteli. Velká Fürstenberská zahrada bude slavnostně otevřena v pátek.

    Desítky let nepřístupná zahrada, která patřila v metropoli k nejkrásnějším, se opravovala od podzimu roku 2006 a rekonstrukce stála přes 165 milionů korun. Část zahrady ale již byla opravena před rokem 2006, využívá ji polské velvyslanectví. V minulých měsících se pracovalo v části o rozloze 6800 metrů čtverečních, která je ve svahu.
    Opravil se vyhlídkový pavilon, kde by mělo být sociální zařízení a občerstvení, a přilehlé zdi teras. Rekonstruovány jsou opěrné zdi, byly vybudovány dvě budovy pro údržbu zahrady, dvě oranžerie, rozvody vody a kanalizace a osvětlení. Zahradníci vysadili v areálu několik tisíc květin, dřevin a přes dva tisíce růží.
    Zahrada se rozkládá mezi Valdštejnskou ulicí a Starými zámeckými schody, odkud do ní budou lidé vstupovat. Podle dřívějších informací na opravu přispěla zhruba 75 miliony korun Evropská unie, magistrát vyčlenil 56 milionů korun, zbylých 34 milionů měl dát stát.
    Terasovitou zahradu založil v 18. století Václav Kazimír Netolický potom, co byly zrušeny vinice. Ve 20. letech 19. století koupili palác a zahradu Fürstenberkové. Po druhé světové válce je zkonfiskoval stát.
    Zahrada by se pro návštěvníky měla propojit s Palácovými zahradami, které spravuje Národní památkový ústav a provozuje společnost PS Holding. Podobně funguje spolupráce se Správou Pražského hradu a se Senátem. Jejím výsledkem je propojení s areálem zahrad na Hradě i s Valdštejnskou zahradou, včetně koordinace prodloužené letní provozní doby a dalších služeb.
0 komentářů
přidat komentář