Havířov trápí nezaměstnanost, architektura i stárnoucí populace

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
02.12.2005 15:10
Ostrava

OSTRAVA - Nezaměstnanost, rychlé zestárnutí populace a památková ochrana budov postavených ve stylu socialistického realismu - to jsou největší problémy Havířova na Karvinsku. Nejmladší město v zemi vzniklo na základě usnesení vlády před 50 lety - 4. prosince 1955. Vyrostlo více méně na zakázku jako útočiště horníků a hutníků z celé republiky.

Havířov se nyní musí těžce vyrovnávat s následky útlumu hutnictví a hornictví. Ve městě totiž není žádný lehký průmysl a nezaměstnanost tam nyní dosahuje v průměru okolo 19 procent, řekla ČTK primátorka města Milada Halíková (KSČM). Zatímco v ostravsko-karvinských dolech kdysi pracovalo asi 120.000 lidí, nyní je jich jen 16.000. "Řada lidí těžko hledá pracovní uplatnění," uvedla Halíková. Dodala, že ve městě již žije třetí generace původních obyvatel.
Mladí lidé se ale do Havířova i kvůli nedostatku práce nestěhují, městu tak ubývá obyvatel, a musí se naopak vypořádat s rychle stárnoucí populací. "V roce 55 byl věkový průměr 23 let, dnes je věkový průměr 39 let a 20 procent obyvatel je v seniorském věku," podotkla Halíková. Dodala, že problém je také v tom, že lidé před 50 lety přišli z různých koutů republiky, a nemají tak přirozené sociální zázemí. "Je obrovský tlak na sociální služby a musíme se o ně nějakým způsobem postarat. Na jejich zdravotním stavu se podepsala také těžká práce," vysvětlila Halíková.
Připomněla, že byty pro horníky se začaly stavět hned po válce na rozhraní obcí Šenov a Šumbark. Původní dvouletky stojí dodnes. Později pak začaly vyrůstat objekty socialistického realismu, které stojí hlavně podél Hlavní třídy - nejdůležitější městské tepny. Podle Halíkové jsou rekonstrukce a úpravy těchto objektů nesmírně obtížné a mnohdy až dvojnásobně dražší. "Musí se zachovávat všechny původní prvky a památkáři většinou trvají i na materiálech," uvedla Halíková.
Město nyní například připravuje rekonstrukci bývalého kina Radost, kde se v roce 1955 konalo první ustavující zasedání tehdejšího Národního výboru. Budova byla navíc loni prohlášena za kulturní památku. Podle Halíkové muselo město právě kvůli výtkám památkářů předělávat projekt rekonstrukce. "Zpozdilo se to nejméně o rok. Dneska počítáme, že se budeme pohybovat někde kolem 120 milionů až 140 milionů korun. Vypadá to, že stavbu podělíme na tři roky, abychom byli schopni to financovat a pravděpodobně si budeme muset sáhnout i na úvěr," podotkla Halíková. Domnívá se, že tento styl architektury sice dává městu určitý ráz, ale jeho ochrana by nemusela být tak přísná.
Nejmladší město si půlstoletí své existence právě v těchto dnech připomíná řadou kulturních a společenských akcí. Výročí připadá přesně na 4. prosince. Ve městě, které se v roce 1990 stalo statutárním městem, žije téměř 85.000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář