Na některé stavební práce lze uplatnit sníženou sazbu DPH

Vložil
ČTK
14.05.2008 22:35
Praha

Praha - Na stavební a montážní práce realizované v rámci změny již dokončené výstavby u rodinného nebo bytového domu je možné uplatňovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. Podmínkou je, aby se prováděnými pracemi nezměnil charakter stavby. Instrukce o uplatňování zákona o DPH u výstavby zveřejnila na svých internetových stránkách česká daňová správa.
    "Informace se snaží reagovat také na některé nejasnosti, které v souvislosti s novou úpravou vznikaly. Jedná se například o otázky spojené se stavebními úpravami v případech, kdy touto činností vznikal ve stávající stavbě nový byt či nebytový prostor," uvedla dnes v komentáři k instrukci společnost KPMG.
    Nejasnosti, jakou sazbu daně uplatnit, panovaly podle daňového odborníka Petra Tomana z KPMG například při výstavbě oplocení. "U plotů mohly vznikat pochybnosti, jestli se uplatňuje snížená nebo základní sazba DPH," řekl ČTK odborník. Podle instrukce daňové správy nyní oplocení patří do příslušenství domu. Jestliže byt nebo dům patří do kategorie takzvaného sociálního bydlení, uplatňuje se na výstavbu plotu snížená sazba DPH, v ostatních případech základní sazba daně.
    Pokud stavebními pracemi v rodinném nebo bytovém domě vznikne byt, není to podle daňové správy již změna dokončené stavby, ale výstavba. V takovém případě je nutné posoudit, zda nová jednotka spadá do kategorie takzvaného sociálního bydlení, a podle toho určit správnou sazbu DPH.
    Do snížené sazby DPH, která ale v souvislosti se schválenou vládní reformou vzrostla od letošního ledna z pěti na devět procent, nadále spadá takzvané sociální bydlení. Jeho definici odpovídá většina bytů i domů v Česku, patří sem rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje 19procentní sazba DPH.