Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Vzdušný a světlem zalitý ateliérový byt

Dříve to bývala tmavá půda, kde se skladovaly nepoužívané věci. Dnes je z ní příjemný obytný prostor, který je doslova zaplaven světlem. Toho bylo dosaženo prosklenou střechou a použitím několika střešních oken. Tato velmi zdařilá rekonstrukce půdního prostoru proběhla v činžovním domě ze 30. let ve Vídni.

Skleněná střecha - dobrý nápad a skvělá konstrukce
Základní myšlenkou celé rekonstrukce bylo vytvořit interiér, který by působil uklidňujícím dojmem, v němž jsou harmonicky vyvážené všechny použité architektonické prvky. A zároveň navodit v tomto ateliérovém bytě pocit prostoru bez hranic. Proto byly nejprve odstraněny všechny zdi, které nebyly nosné, a tím se vytvořil jeden velký otevřený prostor obývacího pokoje. Pozoruhodné je však především řešení střechy. Celá její polovina je pokrytá tabulemi izolačního skla o rozměrech 4 x 1 m, které vpouštějí do místnosti dostatek světla. Dokonce i dva příčné nosníky jsou zhotoveny ze skleněných kvádrů, čímž umocňují vizuální dojem i optické vlastnosti skleněné střechy.

Soustava velkých střešních oken VELUX typu GGU s povrchovou úpravou z polyuretanu podtrhuje horizontální linku, na kterou navazují skleněné poličky knihovny. Jako sjednocující prvek působí skleněné spojovací klouby na knihovně a zrcadlové efekty vytvářející jednotlivé skleněné plochy.

Materiály a barvy použité v interiéru
Po pečlivých úvahách a posouzení celého projektu byla pro všechny prvky interiéru zvolena bílá barva v odstínu slonová kost. V tomto barevném provedení jsou jak koberce a kamenné podlahové krytiny, tak i všechny natírané plochy. To vše harmonicky doplňují i bílá střešní okna VELUX typu GGU. Interiéru dále dominuje sklo - příčné skleněné nosníky i krb je celý obestavený skleněnou stěnou. Jiné materiály jsou použity opravdu jen výjimečně. Autoři projektu záměrně zvolili sklo, protože díky němu mohli zvýšit celkový dojem a zachovat stylovou jednotnost. Hlavně vyhověli požadavku na zajištění dostatku světla.

Půdní prostor v Gloriettegasse ve Vídni je ukázkovým příkladem flexibility půdních prostor a jejich potenciálu s využitím přirozeného denního světla. Ocelové dveřní kliky a využití lesklých barev jen podtrhuje celkovou chladivou atmosféru prostoru, jeho elegantní minimalismus, který v žádném případě nepůsobí stroze, protože důsledně využívá jen kvalitních materiálů.

Skladovací prostory - tradiční využití půdních prostor
Tento projekt dokazuje, že půdní prostory v domech ze začátku 20. století je možné velmi dobře přeměnit na vysoce kvalitní bydlení, ve kterém není třeba dělat žádné kompromisy na úkor prostoru či světla. Tu a tam najde někdo odvahu (a dostatek finančních prostředků) a realizuje na střeše starší zástavby terasu, či zahrádku, ale takové projekty jsou ojedinělé. Obecně lze ale říci, že citlivá renovace půdního prostoru včetně úprav, které celý prostor prosvětlí a zajistí dobré odvětrávání, může každý půdní prostor umístěný ve starším domě z minulého století přetvořit na moderní bydlení splňující náročné požadavky na bydlení 21. století.

Fakta:
Architekt: Marterermoosmann
Zákazník: E. Winkler
Místo: Vídeň, Rakousko
Rok: renovace provedena 2001 (budova byla postavena v roce 1931)
Zdroj: tiskové materiály VELUX
Vložil: Jan Kratochvíl, 02.12.05 07:15
Návštěvnost: 9533 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.