Náměstek ostravského primátora čelí podezření z vyhrožování

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
02.12.2005 00:25
Ostrava

OSTRAVA - Náměstek ostravského primátora Vít Ruprich (SNK) čelí podezření z vyhrožování. Trestní oznámení na něj dnes podala Simona Pavlicová, právní zástupkyně polských architektů, kteří se dlouhodobě přou s městem Ostrava o budoucí podobu jednoho z nejlukrativnějších míst v centru Ostravy - Karolinu. Ruprich jakékoliv vyhrožování vylučuje.

Pavlicová se ve středu účastnila zasedání ostravského zastupitelstva, na němž se mělo rozhodnout o dalším osudu Karoliny. Na zastupitelstvu chtěla vystoupit jako právní zástupkyně polských architektů, kteří před několika lety vyhráli mezinárodní soutěž na budoucí podobu Karoliny, a od jejichž koncepce nakonec město ustoupilo.
V budově ostravského magistrátu se Pavlicová podle výpovědi potkala také s Ruprichem. "...jestli chcete dnes vystoupit na zastupitelstvu, počítejte s tím, že Vás někdo zastřelí," uvádí v protokolu Pavlicová, jakým způsobem jí údajně měl Ruprich vyhrožovat. ČTK řekla, že se obává o své zdraví.
Ruprich její obvinění odmítá a považuje ho spíše za úsměvné. "Mladá, krásná, inteligentní paní, která to řekla, lže," řekl ČTK Ruprich. Dodal, že si počká až bude povolán k podání vysvětlení.
Pavlicová navíc ČTK už při středečním jednání zastupitelstva řekla, že skupina polských architektů podezírá některé členy vedení města Ostravy z korupčního chování. Vedení města prý podle Pavlicové zřejmě za úplatu manipulovalo s územním plánem ve prospěch jednoho z investorů. Pavlicová však tvrdí, že nemá v současnosti k dispozici žádné přímé důkazy. Policie případ šetří, ale nezabývá se korupcí, nýbrž možným pozměňováním územního plánu.
Město i přes výtky polských architektů rozhodlo ve středu o vyhlášení developerské soutěže na území Karoliny. Česká komora architektů městu už v úterý zaslala prohlášení, v němž tvrdí, že jde v tomto případě o skrytou neregulérní architektonickou soutěž, která s největší pravděpodobností obchází i zákon.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Karolina
Jan Kratochvíl
18.12.05 09:50
Ostravská šeď
Pavel Nasadil
19.12.05 06:09
zobrazit všechny komentáře