Němečtí vědci prý objevili v Etiopii palác královny ze Sáby

Vložil
ČTK
09.05.2008 11:10
Německo

Hamburk

Hamburk - Vědci z hamburské univerzity prý nalezli v Etiopii palác legendární královny ze Sáby a v něm oltář, na kterém podle nich stávala takzvaná Archa úmluvy s biblickým desaterem přikázání. Zbytky paláce na pahorku Dungur v západní části etiopského Aksumu prý pocházejí z 10. století před naším letopočtem a byly nalezeny pod pozdějším palácem křesťanského krále.

    "Datování, orientace (paláce) i detaily, které jsem tam nalezl, mi dávají jistotu, že je to onen palác," řekl agentuře DPA Helmut Ziegert z Archeologického institutu univerzity v Hamburku. Hamburští vědci bádají v Aksumu od roku 1999 po počátcích etiopského státu a etiopské ortodoxní církve.
    Místo paláce královny, která okouzlila i krále Šalomouna, a kterou svět zná jako jasnovidnou Sibylu, si přisvojuje vícero zemí, například jemenský Maríb. Právě Jemen se s Etiopií neustále pře o polohu královniny říše. Také o Aksumu tradují místní průvodci, že tam legendami opředená panovnice žila, vědci to ale zatím nepotvrdili.
    Němečtí archeologové také soudí, že na oltáři, který byl orientován k hvězdě Sirius, stála Archa úmluvy. Podle biblických pramenů šlo o pozlacenou truhlu z akátového dřeva, která obsahovala kamenné tabule s deseti přikázáními, jež Mojžíšovi svěřil Hospodin na hoře Sinaj.
    Ziegert tvrdí, že královnin palác byl zanedlouho po dokončení zbourán a postaven nově tak, aby se orientoval podle Siria. Novou stavbu prý provedl královnin syn Menelik, kterého panovnice měla s králem Šalomounem.
    Právě o Menelikovi se traduje, že odcizil desky s desaterem a převezl je do afrického království Aksum. Od tohoto Šalomounova syna odvozují původ všichni etiopští vládci, včetně Haileho Sellassieho.
    U oltáře nalezli hamburští archeologové na 17 obětních darů, většinou nádoby, které nebyly uloženy dál než 3,5 metru od oltáře. Ziegert to považuje za znamení toho, že význam oltáře zůstal zachován několik set let.
0 komentářů
přidat komentář