Sněmovna schválila novelu stavebního zákona, přehlasovala Senát

Vložil
ČTK
07.05.2008 20:00
Praha

Praha - Umístit stavbu v nezastavěné části obce, která nemá zpracovaný územní plán, umožní novela stavebního zákona, kterou dnes přijala Poslanecká sněmovna. Podle dosud platného zákona to možné nebylo. Poslanci přehlasovali Senát, kterému vadilo, že novela vyjmenovává, jaké stavby je možné v těchto místech stavět. Tento výčet proto senátoři navrhli zobecnit a zachovat povolování staveb územním řízením. Sněmovna se ale dnes přiklonila k původní sněmovní verzi. Novela nyní půjde rovnou k podpisu prezidentovi.
    Problém se týká asi 2800 obcí, které většinou nemají víc než 1000 obyvatel. Až do roku 2015 bude možné podle přijatého přechodného ustanovení v těchto místech stavět například stavby pro bydlení nebo stavby občanské vybavenosti. Ty ale budou muset hraničit s pozemky v zastavěném území. Povoleny budou také zemědělské stavby pro trvalé bydlení s nejvýše třemi samostatnými byty.
    Stavět takto bude ale možné jen se souhlasem zastupitelstva obce. Souhlas také bude moci obsahovat podmínky pro umístění stavby.
    Novela má také zjednodušit povolování souboru staveb. Pokud například stavebník staví současně rodinný dům a vedle něj garáž, projedná to stavební úřad prostřednictvím jednoho povolení. Obce by také podle nové úpravy nahrazovaly zpracované územní plány nikoli v  pětileté, ale devítileté lhůtě. To by jim mělo pomoci ušetřit peníze.
    Norma má také usnadnit výstavbu plotů. Například na postavení všech plotů vyšších než 1,8 metru, které by hraničily s veřejným prostranstvím, je nyní třeba stavební povolení, přičemž tyto ploty nesměly být postaveny svépomocí. Nově už to nebude nutné.
0 komentářů
přidat komentář