Obnova Buďánky v Praze 5 bude stát kolem 350 milionů

Vložil
ČTK
06.05.2008 14:45
Praha

Praha - Obnova někdejší dělnické kolonie Buďánka v Praze bude stát podle předběžných odhadů 350 milionů korun. Náklady zahrnují opravy původních domů i výstavbu nových budov. Společnost Geosan Alfa předpokládá, že by stavební práce mohly začít na přelomu let 2010 a 2011, řekl dnes novinářům její jednatel Roman Hrubý.
    Podle záměru se má vrátit kolonie takřka do původního stavu. "Návrh je založen na tezi, že obnovíme původní obraz lokality," uvedl architekt Jan Šesták.
    Některé domy budou restaurovány do přesné historické podoby, další budou obnoveny bez původních detailů. Další domy budou mít novodobý ráz. U Plzeňské ulice by mělo vyrůst pět nových bytových domů nepravidelných tvarů. "Úmyslně je to kontrastní řešení s plochou střechou, podle památkářů je lepší než stavět historizující domy se sedlovou střechou," podotkl Šesták.
    V nových i původních domcích by mělo převažovat bydlení. Podle Hrubého se počítá celkem s 46 až 56 byty. Jejich přesný počet ale určí až podrobnější studie, která bude brát v úvahu například i hlukové poměry a znečištění životního prostředí. V kolonii bude obnovena restaurace, v níž možná bude i muzeum, v přízemí domů u Plzeňské ulice budou obchody. Budovy u ulice bývaly, při jejím rozšiřování ale byly zbořeny.
    Investor má do konce července předložit radnici Prahy 5 urbanistickou a ekonomickou studii. Podle Hrubého ji úřad bude mít už příští týden, zastupitelé by ji mohli projednat v  červnu. Pokud ji schválí, podle Hrubého se naplno rozběhne příprava projektu a zhruba za rok bude známa přesná podoba zástavby. Nových budov by mohlo být případně méně, mohly by mít i jiný tvar, podotkl. K nynější hrubé studii se památkáři vyjádřili kladně, dodal Hrubý.
    Společnost Geosan Alfa vyhrála předloni na podzim výběrové řízení na investora obnovy. Pokud bude její návrh obnovy Buďánky přijat, Praha 5 firmě prodá tamní pozemky. Navrhovaná cena je 31 milionů korun.
    Původní studie firmy počítala s mnohem razantnější přestavbou kolonie, kterou radnice nepřipustila. Nový plán se podle Šestáka snaží sladit zájmy radnice, památkářů a investora. Ačkoli chce firma dotáhnout plán do konce, připouští, že záměr se nemusí uskutečnit. Nemusí být dohoda s  úřady, nemusí se podařit skloubit starou a novou výstavbu nebo bude investor tlačen do příliš velkých kompromisů, vypočítal Hrubý.
    Využití kolonie z  poloviny 19. století řeší smíchovská radnice řadu let. Stav původních domků se stále zhoršuje, některé už musely být zbourány.
0 komentářů
přidat komentář

Související články