Výsledky soutěže Rockhouse 2008

Vložil
Tisková zpráva
29.04.2008 18:10
Vítězný návrh v kategorii Projekt
Praha – Organizátoři architektonické soutěže ‚Rockhouse – český nízkoenergetický dům roku‘ dnes zveřejnili výsledky jejího druhého ročníku. Vítězem hlavní kategorie se stal Tomáš Vanický za komplexní zvládnutí návrhu bytového domu smíšené zděné a dřevěné konstrukce. Porotu zaujalo jeho členění úsporného energeticky pasivního domu do dvou bytových sekcí. První místo v kategorii studentských prací získal Michal Bednář, student Fakulty architektury ČVUT, za u nás zatím ojedinělé a invenční řešení návrhu mateřské školky v úsporném standardu. V obou kategoriích navíc porota mimořádně ocenila formou čestného uznání i některé další práce, které rovněž přinesly pozoruhodné podněty k tématu soutěže. Porota posuzovala 44 návrhů, což je dvakrát víc než v minulém roce. Cílem soutěže je ocenit a přiblížit veřejnosti tvorbu svébytné české architektury ve vazbě na využívání moderních tepelných a protipožárních izolačních materiálů při projektování domů citlivých k životnímu prostředí.


Vítězný návrh v kategorii Studentská práce
Zvýšení kvality soutěžních návrhů ve srovnání s prvním ročníkem bylo jasně patrné,“ říká Jan Tywoniak, profesor na Fakultě stavební ČVUT v Praze a předseda poroty. „I v soutěži platí, stejně jako v moderní praxi, že stavebně-energetické výpočty jsou stále významnějším prvkem v procesu navrhovaní budovy,“ dodává Tywoniak. Sedmičlennou odbornou porotu tvořili zástupci ministerstva životního prostředí, Obce architektů, Fakulty architektury VUT Brno, Fakulty stavební ČVUT v Praze, Centra pasivního domu a společnosti Rockwool. Ta u soutěžních návrhů posuzovala především soulad funkčních prvků s designem stavby, její zasazení do krajiny, včetně vhodnosti a rozsahu využití tepelně izolačních a protipožárních systémů s ohledem na celkovou energetickou potřebu domu.

Soutěž vyhlašuje společnost Rockwool, ve spolupráci s Českou komorou architektů. Přihlásit se mohou jak architekti, projektanti, realizační firmy a investoři, tak studenti a studentské kolektivy s projekty úsporných domů a staveb. Kromě kvalitního architektonického řešení je podmínkou úspěchu v soutěži také zohlednění trendů moderního úsporného bydlení a aplikace tepelně izolačních a protipožárních systémů značky Rockwool. Další informace o soutěži včetně fotografické dokumentace najdete na www.rockhouse.cz.

Kategorie Projekt:

  • 1. místo: Ing. Tomáš Vanický, Ing. Tomáš Krupa, spoluautor: Ing. Vladimír Smudek - Bytový dům "B" - Vostelčice
  • 2. místo: Ing. arch. Pavel Jura - Rodinný dům Tvarožná
  • 3. místo: Filip Titl - Rodinný dům: vertikální, úsporný, žužlavý
  • čestné uznání: Ing. Bc. František Denk, FA ČVUT, spoluautor: Bc. Veronika Poláková - Modular Element Housing
  • čestné uznání: Ondřej Chybík, FA VUT Brno, spoluautor: Martin Poruba - Nízkoenergetický dům Rockwool

Kategorie Projekt – Studentské práce:

  • 1. místo: Michal Bednář, FA ČVUT - Mateřská škola
  • 2. místo: Dušan Řezanina, FAST VUT Brno, Kateřina Špidlová, FA VUT Brno - Dřevěný nízkoenergetický dům
  • 2. místo: Bc. Ondřej Novosad, FA VUT Brno, spoluautor: Bc. Zuzana Janoušková - Bydlení bez závazků
  • 3. místo: Michal Krištof, FA VUT Brno - Rodinný dom Rockwool
  • čestné uznání: David Přikryl, FA VUT Brno- Rodinný dům s obchodním přízemím
  • čestné uznání: Aleš Javůrek, FA VUT Brno, spoluautor: Jiří Bužek - Objekt pro dočasné ubytování
  • čestné uznání: Veronika Dobešová, FA VUT Brno, spoluautor: Gabriela Blažková - Dům ve svahu
> Všechny oceněné projekty naleznete na www.rockhouse.com.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
slabota
PH
29.04.08 09:56
double
pipe
29.04.08 09:17
zobrazit všechny komentáře

Související články