Výstava soutěžních návrhů na úpravu Václavského náměstí

Zdroj
MČ Praha 1
Vložil
Petr Šmídek
30.11.2005 16:45
Srdečně si Vás dovolujeme pozvat na výstavu soutěžních návrhů na úpravu Václavského náměstí která se koná 12. prosince 2005. - 6. ledna 2006. Od 9:00 - 16:00 hod. ve všední dny ve výstavním sále Martinického paláce (ÚRM) na Hradčanském náměstí 8 v Praze 1.

Vítěz - autorem vítězného návrhu nové podoby Václavského náměstí je ateliér Cigler Marani Architects, s.r.o., který vedl Doc. Ing. arch. Jakub Cígler, AIA. Spoluautory byli Ing. Václav Malina a Ing. Jiří Paleček.

Základním ideovým východiskem návrhu je koncept osového řešení, které vychází z historických stop, v modulu “zemského provazce “ (30,794 m).
Navazuje tak na princip založení Nového města pražského.
Maximálně rozšířené chodníky městského bulváru poskytují nejen více prostoru chodcům, ale podporují i větší obytnost parteru.
Tramvajová trať je koncentrována podél centrální osy, návrh umožňuje úpravu i bez zavedení tramvají. Mimo prostor vlastního náměstí návrh nepřekračuje zadání. Vjezdy a výjezdy z garáží, jako eventuální rušivý prvek, jsou vhodně eliminovány dvojitým stromořadím. V horní části náměstí jejich umístění indukuje dopravu. Princip zásobování je jednoduchý a přehledný.
Design dlažeb a mobiliáře je střízlivý a logický. Aleje jsou lapidárně a přitom zajímavě řešeny a jejich rozvrh umožňuje postupnou výměnu dožilých stromů. Diskutabilní, z provozního hlediska, je použití obrubníků rabátek nespojených s plochou chodníku.
Řešení je kultivované a vzhledem k možnosti etapizace realizovatelné.
Kvalita návrhu svědčí o sofistikovaném přístupu autorů a citlivém vybalancování symbolické a užitné funkce náměstí.

Třetí místa - byla udělena hned třem návrhům řešení Václavského náměstí:

Oceněný návrh číslo 5 je dílem: Art2architecture London Ltd., Alan Baxter associates London a Metroprojekt Praha, a.s.
Návrh číslo 10, který získal třetí místo navrhli: Ing. arch. Miroslav Cikán, Ing. arch. Pavla Melková. Spoluautorkou je Ing. arch. Jana Hejdová. Spolupráci si připsal Jan Chlumský, Architektonický ateliér MCA a dopravním konzultantem návrhu byl Ing. Špilar.
Posledním oceněným na třetím místě byl návrh číslo 21, který je dílem Ing. arch. Jana Němce.
0 komentářů
přidat komentář