Bém se sejde s Knížákem kvůli přestavbě Kongresového centra na NK

Vložil
ČTK
27.04.2008 16:05
Praha

Praha - Pražský primátor Pavel Bém nevyloučil možnost přestavby Kongresového centra pro potřeby Národní knihovny (NK) místo stavby nové budovy. Příští týden se sejde s autorem této myšlenky, ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem. Uvedl to dnes v pořadu Nedělní partie televize Prima.

    "To je myšlenka k úvaze," řekl Bém o Knížákově nápadu. Podle Knížáka by se přestavbou zabily jednou ranou dvě mouchy - zároveň by se vyřešilo využívání bývalého komunistického Paláce kultury a oddechu. "Byla by to věc dobrá, funkční, levná. Neřešila by jenom problém knihovny, ale problém pražského panorama," míní Knížák.
    Budovu Kongresového centra totiž ředitel Národní galerie pokládá za odpornou. Neviděl by žádný problém v tom strhnout plášť budovy, využít i podzemní prostory. Nevyloučil, že by Palác mohl částečně dál sloužit pro potřeby kongresových jednání. Náklady na přestavbu vyčíslil na jednu až tři miliardy korun. Náklady na výstavbu nové budovy NK podle návrhu jana Kaplického se odhadovaly na přibližně dvě miliardy korun.
    Bém nicméně úplně nezatratil ale ani možnost postavit novou budovu NK podle návrhu Kaplického, avšak nechce ji mít na Letné. "Jsem přesvědčen, že návrh Jana Kaplického je zajímavý, na Letnou se nehodí," prohlásil primátor a místopředseda ODS Bém. Ani místopředsedovi ČSSD Milanu Urbanovi by se Kaplického chobotnice na Letné nelíbila.
    Bém současně znovu označil za "grandiózní mystifikaci" návrh, aby se možnost, že by stavba mohla být na městském pozemku u Vyšehradu. Podle sobotních Lidových novin slíbil podporu města tomuto řešení náměstek primátora Pavel Klega. Bém dnes uvedl, že se svým náměstkem mluvil a ten popřel, že by něco takového řekl.
    Spor o novou budovu knihovny se táhne už řadu měsíců. Podle NK má rozhodnout ministerstvo kultury a pražský magistrát, který se však domnívá, že nejprve by měl rozhodnout antimonopolní úřad o tom, zda byla soutěž na knihovnu v souladu s českými zákony a zda je možné použít na projektovou dokumentaci knihovny veřejné zdroje. Šéf úřadu Martin Pecina však oponuje, že jeho úřadu nepřísluší posuzovat architektonickou soutěž konanou podle pravidel Mezinárodní unie architektů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
politici a jejich názory
May
27.04.08 08:08
ja ale vyjimecne souhlasim pro
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
28.04.08 08:39
zobrazit všechny komentáře