NK by mohla stát na Vyšehradě, záleží na Kaplickém

Vložil
ČTK
26.04.2008 14:05
Praha

Praha - Představitelé magistrátu a vedení Národní knihovny (NK) dospěli podle Lidových novin ke kompromisnímu řešení ohledně stavby nové budovy knihovny. Stavba nemá stát na Letné, jak se původně předpokládalo, ale na městském pozemku na Vyšehradě, informuje server lidovky.cz. Autor kontroverzního návrhu nové budovy architekt Jan Kaplický by ale k tomu musel dát souhlas, a ten je zatím nejistý.

    Město by údajně knihovně mohlo prodat nezastavěný pozemek přiléhající k zadní části Kongresového centra na Pankráci, kde zatím příležitostně parkují auta. Budova knihovny podle návrhu Kaplického by se tak tyčila nad Nuselským údolím ve výšce 48 metrů, uvedl server.
    Podle LN není jasné, kdo s nápadem přišel jako první, ale město i vedení knihovny by s takovým řešením souhlasily.
    "Myslím si, že je to řešení spásné pro všechny. Pro mě osobně je pankrácká varianta představitelná," uvedl ředitel knihovny Vlastimil Ježek. S tím souhlasí i náměstek primátora Pavel Klega." Jestli to pan Ježek chce, my to podpoříme. Je to důstojné místo, atraktivní poloha," řekl. Magistrát je podle něho ochoten zadat ověřovací studii, která by prověřila, zda je stavba v daném místě na Vyšehradě možná.
    Návrh budovy, který byl vypracován pro místo na letenské pláni, ale nelze přesunout jinam bez souhlasu autora projektu. Kaplického přitom podle serveru informace o Vyšehradě hodně překvapila. "Kdo to chce? Nemám k tomu žádný komentář," reagoval údajně na telefonický dotaz.
    Kaplický i Ježek dávají stále přednost tomu, aby knihovna vyrostla na Letné. Tato varianta je ale zřejmě definitivně ztracená. Stavbě nové budovy knihovny tam překáží tramvajová smyčka na Špejcharu i právě rozestavěný dopravní tunel, píšou lidovky.cz. Projekt knihovny se navíc prý na vybranou parcelu nevejde. Naproti tomu na Vyšehradě by stavba zřejmě nikomu nepřekážela a na pozemek by se pravděpodobně vešla.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
... záleží na Kaplickém?
pepino
26.04.08 04:38
Ostuda
Jeník
26.04.08 07:03
souhla pepino
Vích
26.04.08 08:18
to nebude ostuda..
Martin Franěk
26.04.08 08:27
telenovela pokračuje
palmexman
26.04.08 09:32
zobrazit všechny komentáře