Ostrov hodlá v Paláci princů vybudovat městskou knihovnu

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
25.04.2008 01:40
Praha

Ostrov (Karlovarsko) - V historickém objektu Paláce princů chce město Ostrov vybudovat novou městskou knihovnu. Měla by nahradit nevyhovující prostory současné knihovny, která je od roku 1961 v budově původně postavené jako cukrárna. Město nyní chystá podklady, aby mohlo požádat o dotace z Evropské unie nebo státního rozpočtu. Náklady na rekonstrukci budovy a vybudování knihovny jsou odhadovány na několik desítek milionů korun. ČTK to dnes řekl starosta Jan Bureš.
    Současná městská knihovna má k dispozici jen 180 metrů čtverečních. Přitom by potřebovala podle příslušných norem až 800 metrů čtverečních. Situaci by nevyřešila ani případná rekonstrukce spojená s dostavbou stávající knihovny, uvedla její ředitelka Irena Leitnerová. "Palác princů byl původně majetkem Karlovarského kraje. Loni nám ho bezúplatně převedl včetně sousedního zámku za Základní školu Klínovecká. Z ní chce kraj vytvořit multifunkční vzdělávací centrum," poznamenal Bureš.
    Pro Palác princů v  současnosti město připravuje projekt jeho využití. Objekt byl geodeticky zaměřen, začal i mykologický průzkum, stavebně historický a další stavebně technické průzkumy, uvedla vedoucí odboru rozvoje a územního plánování města Alexandra Fürbachová. "Začalo také zpracování dokumentace pro stavební povolení. Chystáme rovněž ve spolupráci s památkáři archeologický a restaurátorský průzkum paláce," konstatovala.
    Město má velké plány i se sousedním zámkem, který zatím využívá střední škola. Měla by se sem přestěhovat radnice a tento záměr je už zapracován do strategického plánu rozvoje města. Historické jádro města Ostrova je od roku 1989 postupně obnovováno jak z veřejných, tak i soukromých zdrojů. "Přesun radnice i knihovny do této části by vedl k jejímu oživení. Na ztrátu zájmu veřejnosti o staré město upozorňují místní obyvatelé i  podnikatelé," dodala Fürbachová.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vedi jiz, na koho se obratit ?
takyfanda
25.04.08 07:09
zobrazit všechny komentáře

Související články