Knížák přichází s nápadem přestavět KC na knihovnu

Zdroj
Jiří Janda
Vložil
ČTK
23.04.2008 18:20
Praha

Praha - Generální ředitel Národní galerie v Praze (NG) Milan Knížák se domnívá, že by budova Kongresového centra v Praze posloužila jako nová Národní knihovna lépe než uvažovaná Kaplického stavba na Letné. Knížák v úterý v  rozhovoru v rádiu Frekvence 1 uvedl, že na toto téma v nejbližších dnech chystá jednání se zástupci ministerstva kultury, Národní knihovny a pražského magistrátu. Žádná podobná schůzka se však zatím zřejmě konat nebude.
    "Obávám se, že došlo k nějakému menšímu nedorozumění," řekl dnes ČTK mluvčí NG Tomáš Krejča. Podle něj Knížák v rozhovoru pouze prozradil svůj nový nápad, který ještě s nikým nekonzultoval. "Byla to jeho první myšlenka, nikde o  tom ještě nehovořil," uvedl Krejča, žádné informace o případném jednání s  ministerstvem a knihovnou proto neměl.
    "O ničem takovém nevíme, pan Knížák nás zatím o svých podobných plánech neinformoval," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.
    Knížák v úterním rozhovoru uvedl, že by se Kaplického stavba na Letné stavět neměla, neboť Praha má k dispozici objekt, který by po přestavbě výborně sloužil jako knihovna. Tímto objektem je bývalý Palác kultury, podle Knížáka "strašný, odporný dům", který "vypadá trochu jako kravské lejno v mamutím rozměru".
    Informace o Knížákově myšlence zatím nemá ani pražský magistrát. Podle náměstka primátora Pavla Klegy (ODS) by s návrhem umístit Národní knihovnu do kongresového centra navíc musela přijít sama knihovna. "Takový návrh jsem ze strany knihovny zatím neslyšel," řekl ČTK Klega.
    Hlavní město počítá s tím, že palác bude nadále sloužit pro kongresovou turistiku. Už nyní je jasné, že bude jedním z míst, kde se při českém předsednictví v EU v první polovině příštího roku uskuteční některé neformální schůzky ministrů 27 zemí členských států.
    Podle Klegy se však využití objektu jako kongresového centra a knihovny nevylučují. Vyžadovalo by to ale posouzení odborníků, zda by objekt mohl sloužit knihovně i kongresovému centru, dodal.
    Národní knihovna (NK) se dlouhodobě pře s pražským magistrátem o to, kdo má rozhodnout o nové budově knihovny na Letné. Podle NK má rozhodnout ministerstvo kultury a pražský magistrát; ten se naopak domnívá, že nejprve by měl rozhodnout Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Významným odpůrcem Kaplického návrhu je prezident Václav Klaus.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Knižák
sz
23.04.08 06:42
divím se, ..
cokeyn
23.04.08 10:53
proc ?
takyskeptik
24.04.08 01:06
bravo mistře
P Hill
24.04.08 05:07
DIAGNOZA
LEEBA
25.04.08 10:16
zobrazit všechny komentáře