Stavbaři z Číny možná zamíří na český trh

Vložil
ČTK
23.04.2008 18:05
Brno

Brno - Investoři a stavební firmy z Číny mohou hrát v příštích letech na českém stavebním trhu výraznou roli. V posledním období se aktivně zajímají o investiční příležitosti v Česku. Domácí stavbaři již nyní dovážejí z  asijské země některé stavební materiály. Na tiskové konferenci Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) pořádaném v rámci brněnských veletrhů to dnes řekl generální ředitel svazu Miloslav Mašek.
    "Mysleli jsme, že to bude jen zdvořilostní návštěva, ale brzy jsme byli vyvedeni z omylu," popsal příjezd jedné z prvních čínských stavařských delegací do ČR Mašek. Číňané se podle něj zajímali především o takzvané PPP projekty, tedy investice realizované za spolupráce veřejných financí a soukromého kapitálu.
    Čínské společnosti již aktuálně staví například v sousedním Německu. "Není důvod si myslet, že se čínské firmy výhledově nepokusí uspět v nějaké soutěži i u nás," uvedl ředitel SPS.
    Jen za loňský rok přijelo podle představitelů svazu do Česka pět čínských stavebních delegací. Firmy, které zastupovaly, měly údajně v průměru až 150.000 zaměstnanců.
    Některé stavební materiály se už z Číny dovážejí. "Nejsou to nějaké kompletační materiály, ale základní materiály, jako je například stavební ocel," podotkl prezident SPS Václav Matyáš.
    Například společnost Skanska na úrovni celé skupiny dováží z Číny výrobky z kamene, jako jsou například silniční obrubníky. V Česku a na Slovensku působící Skanska CS se však zatím při poptávání materiálů v Číně nesetkala s úspěchem, a to kvůli kvalitě. V jejím případě šlo o izolace a betonářskou ocel. "Cenový rozdíl proti evropským nabídkám byl tak minimální, že se dovoz nevyplatil," řekl ČTK mluvčí Skansky CS Ondřej Šuch.
0 komentářů
přidat komentář