Dřevěný dům 2008 – vyhlášeny výsledky architektonické soutěže

Zdroj
Nadace dřevo pro život
Vložil
Tisková zpráva
23.04.2008 11:15
Vítězný návrh v kategorii rodinný dům
Brno – V rámci Mezinárodního stavebního veletrhu IBF proběhlo slavnostní předání cen vítězům soutěže Dřevěný dům 2008. Soutěže se zúčastnilo 180 autorů se 79 soutěžními pracemi. Celkem bylo oceněno 13 návrhů dřevostaveb v kategorii Rodinný dům, 3 návrhy dřevostaveb v kategorii Bytový dům a byly rozděleny odměny ve výši 1,2 mil. korun. Vítězem v kategorii rodinný dům se stal návrh autorů Josefa Chybíka a Ondřeje Chybíka.

„Do soutěže o nejlepší projekty dřevostaveb rodinného domu se v letošním roce přihlásilo 63 projektů a v kategorii Bytový dům soutěžilo 16 přihlášených návrhů. Porota se spolu s přizvanými znalci shodla na názoru, že výtvarná i technická kvalita soutěžních prací o 100 % převyšuje úroveň dosaženou v prvním ročníku. To je dobrá zpráva pro všechny investory, kteří uvažují o stavbě moderní dřevostavby. Je tu již množství týmů, které si kvalifikovaně poradí nejen s dřevostavbou, ale i s jejím nízkoenergetickým řešením. Zejména konstrukční detaily byly u celé řady návrhů navrženy naprosto profesionálně,“ uvedl předseda hodnotící poroty soutěže Ing. arch. Josef Smola z České komory architektů.
Vlastní soutěž byla otevřena pro široké spektrum uchazečů: architekty, stavební inženýry, studenty a všechny ostatní zájemce se zkušenostmi v projektování dřevostaveb. Novinkou bylo otevření soutěže také návrhům ze zemí Evropského hospodářského prostoru a Švýcarské konfederace. Tato nabídka oslovila nejvíce architekty ze Slovenska. Cílem soutěže bylo vybrat nejlepší návrhy dřevěných domů z hlediska architektonického, ekologického a dalších kritérií stanovených v podmínkách soutěže.
Soutěž byla vypsána ve dvou kategoriích: na projekt nízkoenergetického „dřevěného“ rodinného domu a na projekt nízkoenergetického „dřevěného“ bytového domu. V obou kategoriích se jednalo o všeobecně použitelný projekt, který je situován na ideální pozemek. Nelze si nepovšimnout, že velká část oceněných a odměněných prací byla zpracována studenty, či absolventy brněnské fakulty architektury, kde se výuce této oblasti architektury po léta věnují.
Při porovnání obou kategorií porota konstatovala, že návrhy rodinných domů byly opět v obecné rovině výrazně lépe zvládnuty než bytové domy. Svým způsobem je to pochopitelné vzhledem k naší tradici. Bytové dřevěné domy představují řádově náročnější a v praxi pro architekta méně frekventovaný úkol. Aby se mohla Česká republika zařadit po bok vyspělých evropských zemí, kde se významné množství staveb bytových, školských nebo sportovních realizuje právě ze dřeva, bude nezbytné více podpořit výuku této problematiky.
„Často se lidé ptají, jestli máme dost dřeva na stavění dřevěných domů. Na jeden rodinný dům se spotřebuje v průměru 65 m³ dřevní hmoty ve formě kulatiny. V lesích České republiky přiroste za jednu vteřinu 0,6 m³ dřevní hmoty. To znamená, že každých 108 vteřin vyprodukují naše lesy tolik dřeva, kolik se spotřebuje na jeden rodinný dům. Dřevo potřebné na stavbu 1000 rodinných domů naroste v lesích za 30 hodin! Kdybychom chtěli zvýšit podíl domů na bázi dřeva na celkové výstavbě na 20 %, v lesích nám k tomu nezbytně nutné dřevo vyroste za necelý týden. A pokud bychom chtěli všechny rodinné domy stavět ze dřeva, lesy nám k tomu dodají dřevo za jeden měsíc,“ řekl Ing. Jiří Pohloudek, místopředseda správní rady Nadace dřevo pro život.
Soutěž Dřevěný dům 2008 vyhlásila Nadace dřevo pro život společně s Ministerstvem zemědělství ČR a Českou komorou architektů. Hlavním cílem soutěže je podpořit vznik moderních dřevostaveb na území České republiky; dále vytvoření databáze kvalitních projektů nízkoenergetických domů a jejich následná nabídka pro veřejnost, včetně rozšíření informovanosti stavebníků a investorů o dobrých vlastnostech a prospěšnosti dřevostaveb. Záštitu soutěži poskytly Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo místního rozvoje ČR, Asociace krajů ČR a další.
„Soutěž Dřevěný dům 2008 je jedna z forem, jak účelně oslovit nejenom vlastní soutěžící architekty, ale i širokou veřejnost a vzbudit její zájem o praktické využívání dřeva. Proto jsme rádi, že se náš podnik Lesy ČR stal opět generálním partnerem soutěže,“ uvedl Ing. Jiří Novák, generální ředitel.
Novinkou tohoto ročníku soutěže je veřejné internetové hlasování (anketa) o nejhezčí soutěžní návrh. Soutěžní návrhy jsou zveřejněny na internetových stránkách www.drevenydum.org a veřejnost může do 25. května hlasovat pro jednotlivé návrhy. Vítěz veřejného hlasování bude vyhlášen v rámci třídenní akce „Dřevo a ekologie v životě člověka“, která se bude konat ve dnech 30. 5. až 1. 6. v Dubňanech u Hodonína. Nejhezčí návrh získá cenu Asociace dodavatelů montovaných domků.

> Vše o soutěži najdete na www.drevenydum.org
> Výsledky soutěže Dřevěný dům 2008
> Vítězný návrh ze soutěže Dřevěný dům 2008

Hodnocení vítězných návrhů

1. cena – kategorie Rodinný dům - Ondřej Chybík, Josef Chybík
Hodnocení poroty
Výborný, přesvědčivý, architektonicky brilantní, skvěle prezentovaný návrh integrující všechny předpoklady kvalitního nízkoenergetického rodinného domu se stáním pro auto zapuštěným pod úrovní terénu pod domem. Respektuje regionální tvarosloví. Dům je situován v ose zadaného pozemku orientovaného delší osou ve směru SJ. Jednoduchá kompaktní hmota krytá sedlovou střechou svědčí o znalostech a poučeném přístupu k problematice energeticky úsporných staveb. Zaujme přehledná racionální dispozice s rozvrhem v několika podlažích se zajímavými průhledy v níž porota spatřuje moderní odkaz na „Raumplan“ architekta Adolfa Loose. Dobře navržené detaily, (s jedinou výhradou - řešení detailu u římsy sedlové střechy, který by jistě dalším vývojem doznal podstatných změn). Dům by byl realizován vzhledem k rozvrhu v několika úrovních ve vyšší cenové relaci. Mohl by se však stát pro dobře situované klienty variantou atraktivního, energeticky úsporného bydlení v souladu s evropskými trendy. Z hlediska hodnocení znalců návrh přesvědčivě splňuje limity kladené na nízkoenergetické domy.

2. cena – kategorie rodinný dům - Martin Příhoda, Stanislav Kučera, Dagmar Donaťáková
Hodnocení poroty
Komplexní přístup a přesvědčivá prezentace autora k návrhu nízkoenergetického dřevěného domu. Atraktivní převýšená hmota architektonicky pozoruhodného, jednoduchého domu, krytého sedlovou střechou bez přesahu. Zvolená koncepce demonstruje využití všech principů nízkoenergetických domů, a to na nikoliv optimálním pozemku dle volby autora. Dům je situován u severozápadní hranice pozemku orientovaného delší osou ve směru ZV. Čisté a přehledné dispoziční řešení, možná s diskutabilním prvkem vloženého příčného schodiště. Škoda jen, že není využito prostoru krovu pro obytné účely. Konstrukce obvodového pláště je z  žebříků z lepeného dřeva. Vyniká dobře zpracovanými detaily. Problematicky se může jevit pouze skladba střechy. Autorem předložený návrh má všechny předpoklady cenově dostupného nízkoenergetického domu, který s přehledem obstál i při hodnocení znalců z hlediska stavební fyziky.

3. cena - kategorie Rodinný dům - Petr Kasl, Michal Fischer
Hodnocení poroty
Rodinný dům je situován při severozápadní hranici zadaného pozemku orientovaného delší osou ve směru SJ. Lapidární, architektonicky čistá „dřevěná krabice“ s odděleným prostorem pro parkování. Přehledně řešená úsporná dispozice dřevěného rodinného domu pro mladou čtyřčlennou rodinu i s ohledem na světové strany a situování na pozemku. Diskutabilní je pouze vstup do koupelny ze zádveří. Jižní průčelí orientované do zahrady je správně stíněno přesahy střechy v rámci zvoleného architektonického konceptu. Poučené je řešení detailů s výhradou nevhodné polohy oken v líci pláště, která vede k  tepelným mostům. Návrh provětrávané laťované fasády a problematického uzavírání výklopných částí u relativně malého domu povede k prodražení investice. Kvalitní komplexní řešení svědčí o dosažení nízkoenergetického standardu.

3. cena - kategorie Bytový dům – Štěpán Děnge, Jakub Děnge, Jana Stopková
Hodnocení poroty
Přihlášené soutěžní práce v kategorii „Nízkoenergetický bytový dům“ prokázaly svými parametry, že návrh dřevěného bytového domu patří k velmi náročným úkolům. Porotu oslovil dílčím způsobem tento návrh „domu na louce“, který řeší bytový dům jako barevnou linku, komponovanou z jednotlivých schodišťových sekcí, o šesti bytech, která může sledovat průběh vrstevnic terénu a jejich zalomení. Hmota domu je zastřešena nízkou sedlovou střechou a oživena nepravidelným rytmem oken a zapuštěných lodžií na jižním průčelí. Parkování je v suterénu v otevřených přístřešcích, doplněných o skladové prostory pro jednotlivé byty. Autor využívá rozdílné úrovně terénu. Byty mají jednoduchou, přehlednou, tepelně zónovanou, standardní dispozici. Škoda, že pro pohodu bydlení není využito rovněž prostoru podkroví. Z hlediska energetické náročnosti jsou problematické zapuštěné lodžie, které zvětšují ochlazovanou obálku domu a komplikují konstrukci. Zvolené konstrukční řešení a skladba nosných prvků zhoršuje tepelně technické vlastnosti domu. Investiční náklady by byly přiměřené. Jedná se o kompaktní, relativně úsporné řešení.

3. cena – kategorie Bytový dům - Jiří Prokeš, Jiří Mach
Hodnocení poroty
Jednoduchá, střízlivá, kompaktní třípodlažní hmota pavlačového domu s plochou střechou zaujala porotu v kategorii nízkoenergetický bytový dům. Betonová spodní stavba využitá pro otevřená stání pro auta a úložné prostory bytů v kombinaci s vrchní dřevostavbou o šesti bytech je správně zvoleným modelem pro tento typologický druh. Problematická je absence zádveří jako tepelného filtru. Z hlediska užívání dispozice se dále jeví jako diskutabilní u menších bytů přístupnost jediné toalety pouze přes ložnici rodičů. Řešení některých detailů z hlediska tepelných mostů a požadovaných vrstev tepelné izolace je nedůsledné. Nicméně celkové parametry obálky domu nízkoenerg. úroveň bezpečně plní a svědčí o dosažitelnosti nízkoenerg. standardu.


Slovo ministra zemědělství

Vážení příznivci moderní architektury,
současný trend ve stavebnictví a příchod nových technologií dávají stále více prostoru stavebním technologiím na bázi dřeva. Je to bezesporu dobře, vždyť vyspělost každé společnosti mimo jiné souvisí s jejím vztahem a uměním využít přírodního bohatství a zdrojů. Ještě před dvěma desítkami let mělo v našich zemích surové dřevo pečeť strategické vývozní suroviny, která přináší do státní kasy tolik ceněné devizy, a jeho tuzemské využití a zpracování se v lesku tvrdé měny a upřednostnění jiných materiálů výrazně potlačilo. Proto jsem rád, že dřevo dobývá zpětně svou oprávněnou pozici na výsluní.
Dřevo je tradiční, osvědčený, tvárný a trvanlivý materiál využitelný ve velmi širokém spektru lidských potřeb. Dokáže být stavebním prvkem, krásným nábytkem, praktickým nářadím a náčiním, příjemným zdrojem tepla nebo třeba hudebním nástrojem. V porovnání s ostatními materiály jsou přitom investiční vklady na jeho získání a zpracování minimální.
Dřevo je zkrátka surovinou pro třetí tisíciletí, obnovitelným zdrojem, který vyhovuje všem environmentálním zásadám, je ekologicky nezávadné. Česká republika stojí v rámci Evropy v popředí u takových ukazatelů, jako je podíl zalesnění území, zásoby dřeva v lesích, roční přírůst na hektar lesa. Péče o lesy je dlouhodobě na velmi vysoké úrovni, máme kvalitní a technicky vyspělý těžařský i zpracovatelský průmysl. Přitom v roční spotřebě dřeva na jednoho obyvatele se zdaleka neřadíme k evropské špičce.
Právě architektonicko-konstrukční soutěž Dřevěný dům 2008 může k propagaci tohoto stavebního materiálu výrazně přispět. A každou iniciativu, která směřuje k propagaci dřeva a snaží se pozdvihnout zájem o jeho praktické využití nejen mezi architekty, ale i u široké veřejnosti, nejen za Ministerstvo zemědělství ČR, ale i za svou osobu, velmi rád podpořím.
Mgr. Petr Gandalovič, ministr zemědělství ČR

Slovo předsedy poroty

Dámy a pánové, když jsem před dvěma roky na témže místě hodnotil první pilotní ročník soutěže, byl jsem pevně přesvědčen, že zakládáme tradici nové architektonické soutěže v České republice. Druhý ročník toto nad očekávání naplnil. Jaký tedy byl?
Novinkou bylo otevření soutěže také návrhům ze zemí Evropského hospodářského prostoru a Švýcarské konfederace. Tato nabídka oslovila nejvíce kolegy ze Slovenska.
České stavebnictví aktuálně zažívá šťastné období prosperity. Tím spíše je třeba ocenit, že celá řada studentů a architektů si našla čas a dala přednost vypracování soutěžního návrhu s nejistým výsledkem, před zárukou honorované práce pro konkrétního klienta. Soutěže se zúčastnilo celkem 180 autorů se 79 soutěžními pracemi. To potvrzuje prvenství mezi tuzemskými architektonickými kláními. Škoda jen, že cca třetina prací musela být vyřazena pro nedodržení soutěžních podmínek.
Porota se spolu s přizvanými znalci shodla na názoru, že výtvarná i technická kvalita soutěžních prací o 100 % převyšuje úroveň dosaženou v pilotním ročníku. To je dobrá zpráva pro všechny investory, kteří uvažují o stavbě moderní dřevostavby. Je tu již množství týmů, které si kvalifikovaně poradí nejen s dřevostavbou, ale i s jejím nízkoenergetickým řešením. Zejména konstrukční detaily byly u celé řady návrhů navrženy naprosto profesionálně.
Při porovnání obou kategorií nutno konstatovat, že návrhy rodinných domů byly opět v obecné rovině výrazně lépe zvládnuty než bytové domy. Svým způsobem je to pochopitelné vzhledem k naší tradici. Bytové dřevěné domy představují řádově náročnější a v praxi pro architekta méně frekventovaný úkol. Tím spíše je nezbytné se na tuto problematiku zaměřit i do budoucna. To podpoří šanci České republiky zařadit se po bok vyspělých evropských zemí, kde se významné množství staveb bytových, školských nebo sportovních realizuje právě ze dřeva. Nemluvě o nesporných výhodách dřevěných konstrukcí při návrhu staveb v nízkoenergetickém, či pasivním standardu.
Při čtení jmen autorů si nelze nepovšimnout, že většina oceněných či odměněných prací jsou studující, či absolventi brněnské fakulty architektury. Nejedná se o náhodu, ale o cílevědomý přinos několika kolegů, kteří tento směr výuky na VUT Brno po léta prosazují. Za to jim patří naše poděkování. Myslím, že, bez nadsázky, za nedlouho budeme hovořit o „brněnské škole“.
Nejedná se však jen o soutěž. V rámci doprovodného programu byly uspořádány tři odborné semináře o možnostech moderních, nízkoenergetických dřevostaveb. Soutěžící měli jako podklad pro své návrhy doporučenou odbornou literaturu i výklad normových ustanovení. A tyto akce budou pokračovat ve spojení s následnou putovní výstavou soutěžních prací v jednotlivých regionech naší země.
Důležitou motivací pro další ročníky pak bude naplnění příslibu konkrétní stavební firmy, která nabídla, že některou z letošních vítězných prací bude realizovat.
Sláva vítězům architektonické soutěže „Dřevěný dům 2008“. Ať žije „Dřevěný dům 2010“.
Josef Smola

Slovo předsedy správní rady Nadace dřevo pro život

Domy ze dřeva – cesta k úsporám energie

Nadace dřevo pro život si vytkla za cíl obnovit vztah společnosti ke dřevu. Proto jsme rádi, že první ročník Soutěže dřevěný dům ukázal nečekanou životaschopnost a my se můžeme podílet na organizaci druhého ročníku a předložit veřejnosti jeho výsledky v podobě tohoto katalogu.
Smyslem soutěže je podpořit snahy o využití dřeva v českém stavebnictví. Zvýšení zájmu architektů a projektantů o dřevo by mělo být jednou z cest vedoucí k naplnění tohoto cíle. Stavby na bázi dřevěné konstrukce splňují všechna ekologická a energetická kriteria daná evropskými strategiemi. Snížení energetické zátěže domácností je plně v souladu s rozvojem staveb s vyšším podílem dřeva.
V EU dnes výstavba a provozování budov spotřebuje 40 % objemu všech vyrobených energií, vypustí do ovzduší 30 % z veškeré produkce CO2 a současně přispěje 40 % na celkovou hromadu všech evropských odpadů. Z těchto čísel je zřejmé, že je třeba změnit přístup k používaným stavebním technologiím a stavební postupům, zejména k čerpání zdrojů a k regulaci množství škodlivých emisí a odpadů. Z hlediska spotřeby energií jsou dnes domácnosti vedle průmyslu, dopravy a administrativních budov čtvrtou nejvýznamnější oblastí.
Úspory energie jsou podmínkou bezpečnosti energetického zásobování, konkurenceschopnosti a zlepšování životního prostředí. Úspory energie v budovách jsou prioritou evropské strategie udržitelné konkurenceschopnosti a bezpečné energetiky. Cílem je snížení energetické spotřeby o 20 % do roku 2020. Akční plán energetické účinnosti EU předpokládá dosažení úspor energie v bytovém sektoru až o 27 % a v budovách veřejné správy o 30 %.

Využití dřeva ve stavebnictví

Je zajímavé, že roční těžba dřeva na obyvatele je v ČR a v USA přibližně stejná. V USA však dřevostavby zcela dominují v bytové výstavbě, zatímco u nás představují zhruba 4 %. Například v Německu je to 7 % (z toho v Bavorsku 70 %), v Rakousku 10 %, Švýcarsku 10 %, Velké Británii – Anglii, Walesu 15 %, Skotsku 50 % (přitom na britských ostrovech jsou malé vlastní zdroje dřeva), ve Finsku, Norsku a Dánsku přes 60 %, v USA 65 % a Kanadě dokonce 80 %.
V posledních letech se stavební sektor pracující se dřevem začal dynamicky rozvíjet i u nás. Nejlépe to ukazují výsledky roku 2007, kdy bylo v ČR postaveno více než 1500 rodinných domů na bázi dřeva, přitom před třemi roky to nebylo ani 200 domů.
Masivní výstavbou kvalitních, architektonicky nápaditých domů na bázi dřeva bychom se mohli rychle dostat do skupiny zemí určujících světový vývoj ve stavitelství. Budoucnost totiž patří stavebním technologiím šetřícím energii. Dřevo je tou správnou volbou nejen proto, že je jedinečnou obnovitelnou surovinou, ale také proto, že nabízí celou řadu vynikajících stavebně technických vlastností – optimální tepelnou izolaci, vysokou pevnost, malou hmotnost, štíhlé stěny, krátké stavební doby, flexibilní možnosti uspořádání. V současnosti je skutečně mnoho objektivních důvodů pro to, aby dřevo začalo být více využíváno ve stavebnictví. Patří mezi ně zejména tyto:
Používání dřeva napomůže zachovat pro budoucnost zbývající zdroje vyčerpatelných surovin.
  • Vyvíjeny jsou stále progresivnější technologie třídění a zpracování dřeva, provádění spojů prvků ze dřeva a materiálů na bázi dřeva a postupy pro navrhování dřevěných konstrukcí.
  • Dřevo může spolupůsobit s ocelí i s betonem a spoluvytvářet hospodárné smíšené konstrukce.
  • Ačkoliv dřevo je zápalné a hořlavé, jeho chování při požáru je předvídatelné. Větší dřevěné průřezy mají vysokou požární odolnost.
  • Pro výrobu dřeva a materiálů na bázi dřeva je všeobecně zapotřebí málo energie.
  • Dřevo je recyklovatelné, nebo může být použito jako obnovitelný zdroj energie.

Lesů v Evropě přibývá

Za posledních patnáct let se rozrostla rozloha zalesněné půdy v Evropě o 13 mil. hektarů. Dnes tak celkově představuje přes miliardu hektarů. Lesy tak dnes pokrývají 44 procent rozlohy Evropy. Z celkové zalesněné plochy zeměkoule připadá na Evropu čtvrtina. Podle údajů OSN je v Evropě zhruba 112 mld. m³ dřeva a ročně přibývá přibližně 350 mil. m³.

Máme dost dřeva?

Mezi evropskými státy zaujímá ČR 12. místo v lesnatosti, v zásobě dřeva na 1 hektar (332,7 m³) je na 2. místě a v ročním přírůstu na 1 ha je na 6. místě. Běžné roční přírůstky dřeva jsou kolem 20 mil. m³ a těžba v rozmezí 16 až 17,5 mil. m³. Porovnáním těžby a přírůstu zjistíme, že přírůstové možnosti byly v minulých letech v ČR využity cca ze 75 %.
Celkové zásoby dřeva v našich lesích narostly za posledních 16 let o více než 100 mil. m³ (v roce 1990 byly 564 mil. m³, v roce 2006 pak 667,8 mil. m³). To znamená, že každoročně se zásoby dřeva zvyšují v průměru o 6,7 mil. m³. Při ročních těžbách mezi 16 – 18 mil. m3 nám tak v lesích za 15 let narostlo jaksi navíc šest ročních těžeb, tedy za 2,5 roku naroste navíc jedna roční těžba, kterou nevyužijeme. To dokládá ohromný produkční potenciál lesů v ČR.
Na jeden průměrný rodinný dům se spotřebuje cca 65 m³ dřevní hmoty ve formě kulatiny. V lesích České republiky přiroste za jednu vteřinu 0,6 m³ dřevní hmoty. To znamená, že každých 108 vteřin vyprodukují naše lesy tolik dřeva, kolik se spotřebuje na jeden rodinný dům. Dřevo potřebné na stavbu 1000 rodinných domků naroste v lesích za 30 hodin! Kdybychom chtěli zvýšit podíl domů na bázi dřeva na celkové výstavbě na 20 %, v lesích nám k tomu nezbytně nutné dřevo vyroste za necelý týden. A pokud bychom chtěli všechny rodinné domky stavět ze dřeva, lesy nám k tomu dodají dřevo za jeden měsíc.
Tomáš Pařík, Předseda správní rady Nadace dřevo pro život
0 komentářů
přidat komentář

Související články